Осъдиха мъж, извършил престъпление срещу данъчната система в Ловеч

Окръжна прокуратура – Ловеч постигна осъдителна присъда за мъж, извършил престъпление против данъчната система. За извършеното деяние съдът му е наложил наказание три години лишаване от свобода, изпълнението на което е отложено за срок от пет години.

А. М. е признат за виновен за това, че на 13.11.2014 г. в гр. Ловеч избегнал установяването и плащането на данъчни задължения по ЗДДС на „Любиком”ЕООД като: съставил и използвал счетоводни документи с невярно съдържание и потвърдил неистина в справка-декларация по ЗДДС за данъчен период м.октомври на 2014 г., подадена по реда на чл.125 от ЗДДС, като декларирал, че от страна на дружеството е бил начислен ДДС по извършените доставки, като включил в тази стойност без правно основание, поради прекратяване на регистрацията на дружество, начисления по фактури по продажби ДДС и потвърдил, че на дружеството е бил начислен ДДС по получените доставки в размер общо на 100 393, 77 лева, като включил в тази стойност без правно основание и начисления по фактури по покупки ДДС в размер на 99654, 62лв., при действителни стойности на начисления ДДС по покупките в размер общо на 739,15 лева; Приспаднал неследващ се данъчен кредит по фактури по получени от дружеството доставки, без правно основание общо в размер на 99654, 62 лева, като укритите данъчни задължения са в особено големи размери на стойност 89658,06 лева. Престъпление по чл.255 ал.3 вр. ал.1 от НК.

Осъден е и по обвинението, че при условията на продължавано престъпление в периода от 10.12.2014 г. до 12.12.2014 г. в гр. Ловеч съзнателно се ползвал от преправен официален документ – акт за дерегистрация по ЗДДС, издаден от инспектор по приходите при НАП, ТД-В.Търново, офис-Ловеч – престъпление по чл.316 , вр. чл.308 ал.1, вр. чл.26 от НК.

Присъдата подлежи на обжалване пред Апелативен съд В. Търново.

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button