ПРЕМИЕРА НА ФИЛМА“ ПЕСЕНТА НА ГЕНЕРАЛА“ В ТРОЯН

На 19.03.2019 г в Троян се състоя премиера на филма «Песента на генерала», посветен на ген. Радой Сираков, който по време на Балканската война е началник на Девета плевенска дивизия. Да напомним, че в състава на дивизията е легендарния 34-ти троянски пехотен полк.

Водещ на събитието бе Мария Щрегарска, автор на книгата «Нашият генерал», романизирана биография на Радой Сираков. Книгата бе представени преди една година пак в просторната и уютна зала на читалище «Вълчо Русковски» в Угърчин. Мария Щрегарска е човекът, който извади от мрака на забравата един достоен български учител, офицер, генерал и великолепен човек, какъвто е Радой Сираков.

Залата бе  почти празна  в Троян, но хората дошли  останаха много доволни.

Имайки предвид музикалните способности на ген. Радой Сираков – той е бил великолепен певец и владее до съвършенство различни музикални инструменти (струнни, духови, ударни), намирам заглавието на филма за много удачно.

Божидар Велчев, сценарист и режисьор на филма, сподели, че най-голямата трудност при създаването му е крайно оскъдната информация за живота на генерал Сираков, запазена в архивите. Тази липса е компенсирана от задълбочен анализ на личностния фактор по време на Балканската и Междусъюзническата война, направен от академик Георги Марков, военния историк Станчо Станчев и доктор Милен Врабевски.

Филмът е с продължителност 57 минути и е продуциран от Община Угърчин. Нейни са авторските права за разпространението му. Филмът бе разпостранен  и  по БНТ1 .

 

по материал на Васил Радойчевски

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button