Регионалният исторически музей Смолян откри изложба „Памет за Петко войвода“ по повод 3 март в Троян

Регионален исторически музей „Стою Шишков“ – Смолян гостува на Музея на народните художествени занаяти и приложни изкуства и Община Троян с изложба „Памет за Петко войвода“, по повод 3 март – Националния празник на Република България.

Тя бе открита на 1-ви март и ще гостува до 15 май 2019 година. Петрова поясни, че изложбата представя една изключително ценна реликва от оръжейната колекция на РИМ „Стою Шишков“-Смолян пушката на известния тракийско-родопски войвода Петко Киряков. Тя е уникален „Уинчестър“, фабрично американско производство, образец 1866 г., кал.11 мм. В началото на 1879 г. „Петко Киряков разпуска родопската дружина „Защита“ и предава своята пушка на най-доверения си съратник свещеник Атанас Келпетков. Той е известен родопски патриот и секретар на дружината на войводата. Тази пушка се открива през 1923 г. при разрушаване на старата къща на свещеника в Устово. Съхранена е от майстора Петко Христов, който я пази в Райково до 1952 г., когато е предадена в музея. Сбъдват се предсмъртните думи на Атанас Келпетков: „ Пазете пушката на Капитан Петко войвода! Тя е веществената памет на човек, превърнал живота си в подвиг в името на Отечеството“. Това наистина е много модерна и рядък образец пушка с историческа и колекционерска стойност. Има само единични образци, оцелели да наши дни. Други реликви и аксесоари от епохата на националноосвободителните борби – силяхлък, рог за барут и автентични тъкани ще допълват представата за този бурен период от историята на Средните Родопи“, поясни Петрова. Изложбата ще бъде съпътствана с фотодокументално табло и мултимедийна презентация „Капитан Петко войвода, родопски поборник“, показващи революционната дейност на Петко войвода и паметниците посветени на този велик поборник за народна свобода.

„Петко Киряков Каракирков е велик българин с европейски измерения. Той е национален герой, който заема едно от първите места в историческия ни пантеон. Петко войвода е най-значителната личност сред българите, участвали в европейските освободителни борби (гръцкото и италианското националноосвободително движение от 60-те години на 19 век). Той е деец и радетел не само за българската, но и за балканската и европейската личностна и национална свобода. Роден в с. Доганхисар, Дедеагачко. Първата си хайдушка чета организира през 1861 г., която действа в Беломорска Тракия и Родопите. През 1870 г. създава Първа българска родопска дружина „Защита”. Нейните действия са най-активни през Руско-турската война и особено при потушаване на Сенклеровия бунт в Родопите. От юни 1878 г. народният бранител прехвърля дейността си в района на Чепеларе и Смолянско, където се бори против решенията на Берлинския конгрес в съгласие с руските власти и българските комитети „Единство”. За заслуги във войната той е награден от руския император Александър II с Георгиевски кръст за храброст и удостоен със званието „капитан” от руската армия“, разказа Петрова.
През последните години в деня на Националния празник 3 март пушката на Петко войвода, защитникът на Родопите през 1878-79 г., съхранявана в колекция „Оръжие“ на РИМ „Стою Шишков“ – Смолян се експонира в залите на музея и присъства специално на общинското тържество в град Смолян в партньорство със Сдружение „Родопски хайдути“. Също в партньорство с Община Чепеларе, по повод Деня на независимостта и организираните Национални хайдушки празници „Капитан Петко войвода“ тази бойна реликва е участвала в бутиков показ. За първи път пушката на известния тракийско-родопски войвода Петко Киряков излиза от територията на Смолянска област и ще гостува в Музея на народните художествени занаяти и приложни изкуства град Троян, по повод 3 март-Националния празник на Република България
Нели ГЕРГЬОВСКА

 

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button