РИК – Ловеч начело с Валентина Недялкова, ЦИК определя кой ще е секретар

Областният управител Ваня Събчева проведе консултации за определяне състава на Районната избирателна комисия /РИК/ – Ловеч. Броят на членовете на РИК – Ловеч е общо 15, включително председател, двама заместник-председатели и секретар. Определя се според броя на мандатите за народни представители за съответния избирателен район. Ловешки многомандатен избирателен район (МИР 11) е с 5 мандата, поради което РИК Ловеч се състои от 13 членове. Извън този брой партиите и коалициите, които имат избрани с техни кандидатски листи членове на Европейския парламент от Република България, но не са парламентарно представени, имат право на по 1 член в комисията, поясни Събчева.
Според решение на ЦИК при назначаването на членовете на РИК се запазва съотношението между парламентарно представените партии и коалиции в 44-то Народно събрание, съобразно броя на народните представители от всяка парламентарна група към 19.03.2019 г., като се използва методът на най-големия остатък, но не по-малко от един член от всяка парламентарно представена партия или коалиция. За РИК – Ловеч, разпределението на местата е – за партия ГЕРБ – 5, за коалиция „БСП за България“ – 4, за партия ДПС – 1, за коалиция „Обединени патриоти“ – 2, за партия „Воля“ – 1. Партии и коалиции, които имат избрани с техни кандидатски листи членове на Европейския парламент от Република България, но не са парламентарно представени, са Коалиция „Реформаторски блок“ и Коалиция „България без цензура, ВМРО-БНД, Земеделски народен съюз, Движение Гергьовден“ и те имат право на по един член в комисията.
По време на консултациите бяха направени следните предложения: ПП ГЕРБ – за председател Валентина Недялкова, коалиция „БСП за България” – за секретар Станислава Давидова, ДПС също предложи секретар – Фатме Моллова, коалиция „Обединени патриоти“ – предложи зам.-председател Детелина Сотирова, „Воля“ – за зам.-председател Милка Трифонова, коалиция „България без цензура“ и коалиция „Реформаторски блок“ – предложиха своите представители за членове.
След обобщение стана ясно, че позицията Секретар на РИК – Ловеч, ще бъде определена от Централната избирателна комисия /ЦИК/ поради факта, че има направени две предложения за една позиция и не бе постигнато споразумение в хода на консултациите. Документите ще бъдат изпратени в ЦИК, която ще излезе с решение за пълния състав на РИК – Ловеч.

Област Ловеч

 

Тагове

Свързани статии

Back to top button
Close