Абитуриентки от СУ „Васил Левски“, Троян – дарителки

Василена, Виктория, Марина, Нора и Тамара – пет изключителни момичета, седем години упорита работа в четири различни художествени проекта в СУ „Васил Левски“ – Троян. В ателиетата „Палитра“ и „Фантазия“ с ръководител Ели Мичева и Арт терапия с ръководител Стефан Мичев младите художнички  се учат да създават и даряват красота.

И петте са в 12 клас, завършват само след един месец и вече са в периода на един от най-трудните периоди в живота на амбициозните млади хора – матурите, подготовката и изпитите за следващата степен на образование. Различни са желанията относно посоката на бъдещият им път в живота: книгоиздаване, архитектура, скандинавистика, медицина, английска филология. Обединява ги любовта към изкуството и към хората.

Това е основната причина в петък, 29 март, те да посетят Специализираната болница за активно лечение на белодробни болести – Троян. Седмица преди 7 април, Международния ден на здравето и професионален празник на всички здравни специалисти, момичетата извършиха поредното си благородно дело – дариха свои картини за болницата, участвайки в инициативата „Медицина и живопис – две изкуства срещу болката“.

„Ненатрапчива, топла, сърдечна, гостоприемна и здравословна атмосфера“ – така   Виктория обобщи впечатлението на  всички  от посрещането. Управителят на болницата д-р Дудевска и част от екипа на болницата, присъстващи на срещата, споделиха възхищението си от младите таланти, от техните картините и неочаквания красив жест.

В присъствието на директора на училището г-жа Вяра Дочева и заместник-директора г-н Иван Иванов д-р Дудевска връчи сертификат за дарител на младите художнички и тяхната ръководителка г-жа Мичева.

„Стремежът ни беше да наситим рисунките с експресивни, красиви, свежи цветове, комбинирайки реализъм с модерна живопис и като използваме смесена техника, за да получим цветовото богатство на реалността с единственото желание да провокираме по този начин пациентите, а и всички посетители. Силно ни се иска картините активно да повлияят на съзнанието и емоциите им, да ги активират и успокоят, да вдъхновят едно или друго настроение[ПнW1] [ai2] “ – споделиха етокласничките.

Снимките са предоставени от СУ“Васил Левски“

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Проверете също
Close
Back to top button