Живата памет на Троян празнува 97-ят си рожден ден

Преди 97 години на   6-ти април се е родила ПОЧЕТНИЯ ГРАЖДАНИН НА ОБЩИНА ТРОЯН, Йонка Мичева.

Завършила е  Троянската смесена гимназия. След завършвнето си на висшето си образование – специалност биология в СУ „Свети Климент Охридски“София. След завръщанетоси в родния град  от  1950 до 1966 г. е директор на Троянската гимназия „Васил Левски“. Народен представител в 29-то Народно събрание /1958-1961 г./ През 1966 г. е избрана за заместник председател на Градския съвет – Троян, а през 1970 г. – за секретар на Градския комитет на БКП-Троян, отговаряща за образованието и културата. Йонка Мичева Ангелова е първата жена – избрана за ръководен пост в структурите на местната власт. Йонка Мичева е с лично присъствие в обществения живот на Троян. Участва в читалищната дейност, инициатор и организатор е на популярните туристически походи, участва в дейностите на женското движение, активно се включва и в различни обществени прояви.

През 2012 г. по повод на нейния 90-сет годишен юбилей е наградена от община Троян с званието ПОЧЕТЕН ГРАЖДАНИН НА ОБЩИНА ТРОЯН.
„Без съмнение Йонка Мичева е една от емблематичните личности в нашия мил град Троян. Тя е жена, която е направила много за образованието и културата в Троян.“, пише за нея  Христо Костов,  неин роднина.
„Тя е живата памет на града ни защото е била свидетел на много събития случили се в ТРОЯН. Аз лично имам голямата привилегия да я познавам дори нещо повече да съм неин роднина по линия на известния Кърпелски род от махала Попешка, Троян. За мен лично е огромно удоволствие, когато съм в нейната компания защото тя ме пренася в миналите години на война, усърден труд и строеж на новата визия на Троян. Но каквото и да кажа за нея ще е малко, защото нейните дела в полза на града ни са достатъчен фактор за нейната не обикновена личност.
Да и бъде честита нейната 97 годишнина. И нека още дълги години да ни озарява с нейна мъдрост и позитив мисли и спомените от миналото!“, завършва поздрава си към нея  родолюбеца и патриота Христо Костов
От екипа на сайта й пожелаваме много здраве и да е все така сладкодумна!
 
Тагове

Свързани статии

Back to top button
Close