Областната епизоотична комисия: Ново огнище на птичи грип, взети са всички мерки, няма опасност на хората

В късния следобед на 3 април със заповед на изпълнителния директор на БАБХ д-р Дамян Илиев е обявено първично огнище на птичи грип в област Ловеч.

 То е много по-малко по мащаби от предишното – около 1400 патици и се намира в с. Йоглав. Извършени са проби от Националната референтна лаборатория към Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт (НДНИВМИ), които са потвърдили наличието на заболяването инфлуенца /птичи грип/. Уведомени са били областната и общинска епизоотични комисии, които предприеха незабавни мерки, а днес заседаваме, за да начертаем план за действие, докладва д-р Росен Федерчев, директор на ОДБХ в Ловеч.

Незабавно е осигурен пост от ОД на МВР – Ловеч, който и през нощта, и в момента е на място, за да няма движение на хора и животни нито от фермата навън, нито навътре, собственикът съдейства работата на институциите, стана ясно от старши комисар Милен Маринов, директор на ОД на МВР – Ловеч.

Заразените птици ще бъдат унищожени по хуманен начин, а труповете, фуражите и торта ще бъдат обезвредени, за което е осигурена техника и дезифектанти. Осигурено е от община Ловеч е обезопасяването на хората, имащи досег с животните, както и медикамента Тамифлу за онези, които са работили или са били в близост до огнището.

Това е втори случай на птичи грип, макар между двата да няма нищо общо, вече имаме изградена добра комуникация с всички териториални структури, които имат отношение, както и с община Ловеч, която съдейства всички мерки за изчистване на огнището, коментира зам.-областният управител Илиян Тодоров по време на заседанието. Няма опасност на хората, живеещи в района на огнището, нужна е добра хигиена и задължителна бърза консултация с лекар, ако има здравословно неразположение със симптоми на грипно заболяване, предупредиха от комисията.

Със заповед на Областен управител е разпоредено ОДБХ-Ловеч да организира принудително унищожаване по хуманен начин и да обезвреди всички засегнати и контактни птици в обявено първично огнище на Инфлуенца А (грип) по птиците в засегнатия обект, както и да бъде извършено механично почистване и многократна дезинфекция на помещенията за птици, оборудването, транспортните средства, както и на дворовете и улиците в и около животновъдния обект. В 3-километрова предпазна зона и 10-километрова зона за наблюдение около констатираното огнище се забранява движението на птици и продукти от тях. В двете зони се забранява търговията и придвижването на домашни, диви и други птици и яйца за разплод, както и разселване на птици за подновяване на дивечовия запас. Кметовете/кметските наместници да информират населението за симптомите на болестта Инфлуенца А (грип) при птиците с цел превенция и недопускане на разпространението на заболяването, да обхождат обектите за умрели животни, да съдействат за извършване на клинични прегледи и взимане на проби при съмнение за заболяване и получаване на сигнали от собственици за заболеваемост сред птиците, както и незабавно да уведомяват ОДБХ при евентуално констатирани случаи или съмнения за заболели животни, а собствениците на животновъдни обекти на територията на област Ловеч, отглеждащи птици да въведат строги мерки за охрана и биосигурност и недопускане на външни лица в обектите, както и да извършват дезинфекция на влизащите и излизащи от тях транспортни средства. При забелязани симптоми на заболяването, незабавно да уведомят ветеринарен лекар и компетентните институции.

В заповедта е посочено още да не се закупуват птици от нерегламентирани търговци, неидентифицирани птици и животни без придружителни документи, доказващи произхода и здравния им статус, а районните полицейски управления на територията на област Ловеч и областен отдел “Автомобилна администрация“ – Ловеч да завишат контрола върху товарните автомобили, извършващи превоз на птици.

 

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Проверете също
Close
Back to top button