Община Троян ще наложи санкции на фирмата изпълнител на изграждането на кръговото кръстовище на АИР-а в Троян

Много читатели питат защо се забави толкова изграждането на кръговото кръстовище на централната улица „Васил Левски“ в Троян.

Този въпрос бе поставен по време на месечната пресконференция на кмета на Община Троян, 29.03.2019 година

“По-тежката част от проекта, свързана с подземната инфраструктура, е изпълнена. Приключи работата по корекция на дере „Алдица“, подземна тръбна мрежа, изместване на кабелни трасета, улично осветление, колектор за отводняване на източната зона на проекта. Усилено се работи в участъка от ул. „Минко Радковски“ между улици „Васил Левски“ и „Любен Каравелов“.”, обясни инж.Райковски, отговарящ за строителните дейности в Община Троян.

“След изместване на кабели започна изпълнението на насипното тяло. След оформянето на насипа над дерето до нужното ниво предстои работа по вертикалната планировка по нива с бордюри и настилки, предвидени в проектната разработка. Текат довършителни работи по наредените вече тротоарни пространства. Предстои работа по фундамента в центъра на елипсата.”, продължи да пояснява той.

“Проектът трябваше да бъде завършен за 150 календарни дни (без месеците, през зимните месеци,в   които изобщо не може да работи), т.е до 22 март трябваше да е приключило”- завърши инж.Райковски

“Аз изпратих два пъти писма, в които ги предупреждавам, че санкцията на ден е 3600 лева за закъснение“, каза кметът. Санкцията на фирмата изпълнител ще бъде изчислена и удържана при окончателното разплащане, след приключване на обекта, но не може да е повече от 30 на сто от общата стойност на проекта, поясни Михайлова.

Известният български скулптор Владимир Златков, който твори в Германия, работи усилено върху дървопластиката „Ангел Хранител“, която ще бъде поставена в центъра на елипсата. Скулптурата ще бъде изработена от дъбово дърво, от части с позлата, колорирана и импрегнирана. Всички материали са закупени от Германия, с осигурено качество. В началото на месец април скулптурата ще бъде транспортирана от Германия и в България ще бъдат извършени довършителните работи.

 

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button