Протестът на ресторантьори и хотелиери в София

Троянски бизнесмени също участваха в протеста срещу Наредба Н-18

Граждани се събраха на протест пред парламента срещу Наредба Н-18, въпреки решението за отлагане на въвеждането й с шест месеца. За да изразят  своето недоволство  пред Народното събрание бяха дошли специално и троянски бизнесмени.Протестът на ресторантьори и хотелиери в София

В 36 града на страната собственици и служители в ресторанти, кафенета, заведения за хранене, хотели работят от няколко дена облечени в жълти жилетки.
Този протест е заради наредба Н-18, която задължава собствениците на обекти да добавят специален модул в софтуерите си, който дава достъп на проверяващите до личните данни на всички от персонала и до рецептурните книжа, които често са фирмена тайна. Новите правила трябва да влязат в сила от 31 януари.

Хотелиери и ресторантьори от Троян и региона се присъединиха към протестните действия на бранша. Те настояват за приемането на пакет от мерки за борба със сивия сектор. Над сто собственици на обекти са заявили, че служителите им ще облекат символичните жълти жилетки.

Някои  искания са държавата да въведе задължителна регистрация по ДДС на всички обекти в храненето и туризма, въвеждане на лимит за издаване на разрешителни на нови обекти, както и отмяна на наредбата на НАП за запечатване на заведения при открити нередности като крайна мярка. От бранша настояват и за намаляване на ставката на 5% и легализиране на бакшиша на сервитьорите.

Да напомним, че вчера представители на бизнеса се срещнаха с финансовия министър Владислав Горанов и се споразумяха за отлагане на нормативния документ.

Наредбата изисква всички търговци да подменят софтуера си за управление на търговията с нов, който ще даде пълен достъп на НАП до базата им данни.

Source
БНТ

Related Articles

Back to top button