60 безработни са започнали работа по време на извънредното положение в Троян

Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева, министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева и външният министър Екатерина Захариева дадоха брифинг в Министерския съвет днес  по обед. На него те отговориха на въпроси на медиите относно приетите решения на днешното заседание на Министерски съвет.

Министър Сачева съобщи, че към днешна дата 61 644 лица са подали заявления като търсещи работа. Това са безработни лица, освободени от работа в България, хора, които са се завърнали от чужбина, както и подведени за регистрация с цел получаване на помощи. 32 341 души са подали заявлeние за парично обезщетение за безработица.9830 са си намерили работа от началото на извънредното положение до момента.

Това ни даде  повод  да проверим  какво случва в Дирекция „Бюрото по труда“ Троян.

Решихме да потърсим отговора на място, в Бюрото. Гледката бе обичайна.  Хора чакаха на опашка, спазвайки инструкциите на Националния щаб за борба с COVOD -19. Разговаряха си спокойно. Всичко си беше нормално според ситуацията нс COVID-19.
От троянската  дирекция   ни  съобщиха радостната новина, че 60 безработни са започнали работа по време на извънредното положение.

До 07 април 2020 г., 17 –тия работен след въвеждане на ИП за превенция на коронавирус, състоянието на регистрираната безработица в региона е следната:

Новорегистрираните безработни лица в ДБТ-Троян (включва и община Априлци, но е са много малко) от 13.03 – 07.04.2020 г. са 384 лица (по предварителни данни), като 304 от тях при регистрацията са заявили, че са освободени поради кризата с коронавируса.
За сравнение със същия период на 2019 г. броят на новорегистрираните е бил 66.

Среднодневният брой регистрирани за периода от 13.03.2020 г. до 07.04.2020 г. е 23 лица, при 6 среднодневно преди въвеждането на извънредното положение.

От началото на периода 13 март досега са постъпили на работа 60 безработни лица.

Related Articles

Back to top button