Ани Ненова: Никога няма да спра да пея

Никога няма да спра да пея , това казва  родената в Троян Ани Ненова в интервю пред Надежда Ушева през 2016г.непосредствено преди започването на фестивала „Пирин фолк“

АНИ НEНОВА e родена през 1994 г. в Троян. Студентка е в Химикотехнологичния и металургичния университет в София. Започва да се занимава с музика на 11 години при студия „Гласове“ към НЧ „Наука – 1870“, Троян, с вокален педагог Мариета Жекова. Носителка е на следните отличия:   поощрителна награда от международния конкурс на арт фестивала „Сезони“ в Бургас, 2015 г.; втора награда на XVIII национален „Поп рок фест в Несебър 2015“; първа от IV национален конкурс „Път към славата“, 2016 г.; Гран при от IV национален конкурс „Път към славата“ в София, 2016 г., за участието й с Радко Петков като дует; голямата награда в пета възрастова група от IV национален конкурс „Петнадесет лалета“ в Хисаря; първа награда от международния конкурс на арт фестивала „Сезони“ в Бургас от т.г. Участва и в конкурса за изпълнителско изкуство в „Докато сме млади“.

„Музиката е живот“
„Образованието е предимство, но на първо място е талантът“
– Ани, здравейте, ще участвате в международния фестивал „Пирин фолк“, който ще се състои на 27 и 28 август в Сандански. С какво ще се представите?
– В международния фестивал „Пирин фолк“ ще участвам в конкурса за изпълнителско изкуство с песента на Мина Пенкова – „Докато сме млади“. Тя е по музика и аранжимент на Руслан Карагьозов и текст на Ваньо Вълчев. Влюбих се в песента още когато я чух за първи път. Същата е печелила първо място на „Пирин фолк“ преди няколко години. Затова аз и моята вокална педагожка – Мариета Жекова, единодушно решихме това да бъде песента, с която да се представя на фестивала.
– Учите в ХТМУ, а се занимавате с музика, не е ли необичайно това?
– Не, не мисля, че е необичайно. Избрах да уча за инженер, защото винаги съм намирала химията за интересна наука, а и ми вървеше в училище. От друга страна, музиката винаги е била част от моя път и занапред ще бъде така.
– Намирате ли допирни точки между изкуството и металургията, да речем? Университетското обучение помага ли ви в пеенето по някакъв начин?
– Металургията точно като предмет не присъства в учебния ми план и затова не мога да отговоря конкретно, но допирни точки могат да се намерят с физиката и химията. Докато един човек е на сцена и пее, много химични и физични процеси се променят в тялото му. Дори самият процес на пеене, звуците и т.н. може да се обяснят чрез науката. Университетското образование ми помага да развивам умствените си способности и по този начин да усвоявам и развивам по-лесно и по-бързо музикалните техники на гласа.
– Необходимо ли е музикалното образование, за да бъдеш добър певец, или може да се разчита само на таланта?
– Музикалното образование е предимство, но на първо място е талантът. За да си добър певец, трябва да осъзнаваш, че го носиш. Друг важен фактор е вокалният педагог. Той трябва добре да разбира от работата си, за да помогне на изпълнителя да развие таланта си правилно. Изисква се и много труд и упоритост, за да се постигне големият успех.
– Носителка сте на много награди, кой ви откри за сцената?
– Бях в V клас, когато г-жа Мариета Жекова сформираше хор да пее на 24 май. Тогава ме прослуша и определи да пея първи глас. От този момент се запалих по музиката и помолих една приятелка, която също беше нейна много добра певица, да говори с нея да ме вземе и да ме обучава индивидуално.
– Музиката ли е нещото, с което ще продължите да се занимавате в бъдеще?
– Никога няма да спра да пея, защото музиката е в мен, пея от сърце и от душа и това ме прави щастлива. Чувствата и емоцията, когато си на сцена, може да ги изпита само човек, който е стъпвал на нея. В най-трудните си моменти единствено когато пея, намирам сила и надежда, за да продължа напред. Музиката е живот и ако някога имам възможността да се занимавам професионално с нея, бих я приела с широко разтворени ръце.
– С какво са свързани амбициите ви?
– Мечтая да стъпя на голямата сцена и да работя с професионалисти.
– Фолклорната песен е една от гордостите на България. Как може да бъде съхранена и да накараме повече млади хора да я слушат?
– Моето лично мнение е, че всеки изпълнител, който уважава себе си, родината си, нейните традиции и култура, без значение какъв стил пее, трябва да може да изпълнява фолклорни песни. Аз съм поп изпълнител, но на участия се стремя да пея и фолклорни песни, за да могат да стигнат до повече хора.
– С какво са важни подобни музикални фестивали? Допринасят ли за популяризирането на народната песен?
– Именно фестивали като „Пирин фолк“ са най-доброто средство за популяризиране на народната песен, а и не само. Присъствието на фантастичния ансамбъл „Чинари“ представя красотата на народните танци. Друга положителна черта на този тип фестивали е откриването на нови добри изпълнители, които от своя страна създават нови и качествени песни.
– Какви са очакванията ви от „Пирин фолк“?
– Той е трибуна, която би дала на мен и на други изпълнители шанс за бъдещо професионално развитие. От своя страна ще се постарая да се представя така, че да спечеля доверието и сърцата на хората от публиката в Летния театър, журито и не на последно място на зрителите, които ще гледат същата вечер по музикалните телевизии – Фен фолк тв и Фен тв, както и по БНТ Свят.
Автор:
Надежда Ушева

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button