Откриха паметна плоча на Никола Гюзелев в Павликени

Откриха паметна плоча на Никола Гюзелев в Павликдени. Паметният знак е поставен върху фасадата на летния театър в града, който с решение на Общинския съвет ще носи името на бележития оперен оперен певец.
Никола Гюзелев е роден в Павликени през 1936 година. Той е почетен гражданин на града.
Малко са градовете в България, в които са се раждали артисти от такава величина, каза в приветствието си кметът на общината инж. Емануил Манолов.
Той посочи, че решението за именуванането на театъра е взето от цялата павликенска общественост, а в бъдеще всички млади таланти, които се изявават на сцената ще знаят и помнят кой е Никола Гюзелев.
При откриването на плочата съпругата на оперния певец Ана Мария Гюзелева, която е председател на фондацията, носеща неговото име отбеляза, че проявата е част от множество събития, посветени на 80-годишнината от рождението на певеца.
Те ще продължат през ноември и декември с издаване на дискове и книги, организиране на концерти и изложби с цел популяризирането на неговата следа в българското и световното оперно изкуство.
Предстои излизането на два юбилейни диска – с негови изпълнения на арии от световния репертоар и с български произведения, написани специално за него.
Един от акцентите ще бъде голям оперен концерт на 13 декември в зала 1 на НДК с участието на български и италиански оперни звезди. Последното изследване на живота и творчеството на певеца е озаглавено „Рицарят на операта“. То е съвместно издание на Фонд „13 века България“ и едноименната фондация, отбеляза тя., цитирано от Троян експрес.
На 20 септември в БАН ще бъде връчена учредената награда „Никола Гюзелев“, която е за оперно, изпълнителско и изобразително изкуство.
Празничната вечер на сцената на летния театър „Никола Гюзелев“ продължи с концерт, в който прозвучаха популярни арии, изпълнени от ученици на именития бас.

 

Източник
Даниела Балабанова-БТА

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button