В памет на антифашистите

На 9 септември антифашисти, привърженици на лявата идея, а също членове и симпатизанти на Българската социалистическа партия поднесоха цветя над костницата на загиналите партизани и ятаци в центъра на Троян.
Слово произнесе председателят на общинската организация на Троян Росен Веселинов.
Възпоменателното тържество продължи в Многофункционалната общинска зала (зад Данъчното) с литературно-музикална програма, която включи много български песни от различни жанрове и стихове на български поети.
В интересен и съдържателен доклад Тотка Станчева свърза победата над фашизма през септември 1944 с историята на социалистическото движение БСП) и най-вече с двете знакови годишнини – 160 години от рождението на Димитър Благоев, основател на организираното социалистическо движение в България, и 125 години от създаването на Българската социалдемократическа партия.

В памет на антифашистите. Но най-голяма радост донесоха великолепните изпълнения на добре познатите на троянци малки певици – Даяна и Християна Банкови (внучки на убития партизанин Христо Банков (Борил). Те специално поздравиха всички с обичаната „Песен за Троян“, аранжирана преди две години специално от тях от известния троянски музикант и музикален педагог Валентин Манджуков.

 

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button