Донка Михайлова: Все повече ще забелязвате Троян

Донка Михайлова: Все повече ще забелязвате Троян – това каза на Четвъртата работна среща между бизнеса и местната власт, на тема „Сътрудничеството между обществения и частния сектор – платформа за устойчиво туристическо развитие“.  На пресконференцията пред журналисти  се изказаха Ирина Найденова, Даниела Стоева, Симеон Идакиев, Стела Филипова

Троян се превърна в предпочитано място за сватби. Това каза кмета Донка Михайлова по време на срещата между бизнеса и местната власт в града. Доста двойки използват за почивка троянските спа хотели, както и посещават любимия за сключване на граждански брак манастир -Троянският. Най-много обвързани идвали да се женят от София, от големите градове и от по-малките населени места около община Троян. Напоследък имало и доста двойки от смесени бракове, които желаели да сключат брак сред природата и с ритуали, свързани с традиционни занаяти. Такива граждански церемонии вече са правени близо до манастирите. През 2015 г. в общината има ръст от 26% на туристите спрямо 2014 г. Троян развива планински и пешеходен туризъм, културен, спа и сватбен туризъм. Също  така  сподели че, „Българските общини са силно обезпокоени от сивия сектор в хотелиерството“, каза още кметът на Троян, която е и зам.-председател на Националното сдружение на общините в България. Общините са поискали и промени в закона за изсветляване на нощувките, което ще помогне на общините да натрупат финансов ресурс и да създадат по-качествен туристически продукт.

Факт е че, „Ръстът на посетителите в България изпреварва ръста на приходите, а тази тенденция трябва да бъде обърната“, допълни зам.-председателят на УС на АБТТА Ирина Найденова. Тя припомни, че от дълги години поставя въпроса за изсветляването на нощувките в хотелите. Освен електронният регистър за нощувките, който ще заработи догодина, туроператорите препоръчват МВР, общините и инспекторатите да правят проверки срещу сивия бизнес и някои хотелиери.

 

 

Свързани статии

Back to top button