Учениците от Черни Осъм- наследници на Левски

В слънчевия следобед на 17 февруари учениците от училището за планински водачи в Черни Осъм почетоха своя патрон – Васил Левски. Строени, те поднесоха венец на признателност пред барелефа в центъра на селото. Накратко г-н Цветков преподавател по история припомни моменти от живота и дейността на Левски, от посещенията му в Черни Осъм и Троянски манастир.

Прозвучаха най-тъжните стихове, написани от Ботев – „О, майко Родино мила“ в изпълнение на Васил Ганеков от ІV клас.

Заедно с представители на кметство Черни Осъм, читалището и пенсионерския клуб, почетохме паметта на Апостола с едноминутно мълчание.

Има ли мисия по-достойна?

Има ли – пример по-вдъхновяващ?

Има ли цел – по-висока – от примера и делото на Левски.

На 19 февруари от 10:30 часа пред паметната плоча, където е бил ханът на Васил Спасов в гр.Троян учениците се включиха в честванията за Апостола.

144г. след гибелта му – си даваме сметка, че делото не е завършено. Левски изгради фундамента на националното ни достойнство, но неговия пиедестал е дело на всички нас.

Активно участвахме и в традиционния национален крос „По стъпките на Левски“ , който финишира пред Троянския манастир. Децата от вокална група „Балканско ехо“ с ръководител Юлия Тодорова изпяха „Песен за Левски“ и „Вятър ечи, балкан стене“. Последва викторина, свързана с най-важните моменти от живота, делото и заветите на Левски.

И макар, че времето бе не-толкова топло, всички участници – ученици, учители, родители от Черни Осъм почетоха величието и паметта на най-светлата личност в българската история. Превърнал се в икона за всички ни, заслужил най-скъпото от един народ – неговата безрезервна любов. Иконите са идеал, те са еквивалент за святост и жалони, спрямо които да съизмерваме мечтите си, усърдието в делата си- лични и обществени.

 

Тагове

Свързани статии

Back to top button
Close