Лекар имат 9 от 57 училища в Ловешка област

А единственият щатен лекар е в СУ „Димитър Митев” – училището в затвора…  Осем училища имат лекар на непълен работен ден. Те са СУ „Св. Климент Охридски”, Професионалната гимназия по механоелектротехника и Националната гимназия за приложни изкуства „Проф. Венко Колев” в Троян, ОУ „Васил Левски” в Ловеч (по график два пъти седмично, 8 часа дневно) и основните училища в Ябланица, Брестница, Златна Панега и Орешене, които обаче обслужва един лекар по седмичен график. Фелдшер на пълен щат са назначили 13 школа, а на непълен – три.

Децата в клас могат да разчитат най-вече на медицинската сестра, каквато има в общо 31 от училищата. В 16 тя е на пълен работен ден, като в СУ „Св. св. Кирил и Методий” – Угърчин, и основните училища в Кирчево и Лесидрен обслужва два здравни кабинета – в училището и местната детска градина. На непълен щат са назначени сестри в 15 училища. При учениците в Голям извор тя ходи веднъж в месеца, в Български извор, Галата, Глогово, Градежница, Рибарица, Черни Вит и Бабинци – веднъж седмично. Графикът на медицинската сестра в Априлци е три дни в основното училище и два дни в професионалната гимназия, а в луковитските села Дерманци, Румянцево и Торос – 4 часа в училищата и още 4 в детските градини. В ОУ „Св. св. Кирил и Методий” – Ловеч, сестрата е с 6-часов работен ден.

В десет от всички училища е осигурено медицинско обслужване от амбулатория за първична медицинска помощ (личен лекар с медицинска сестра). Това са предимно селски школа (с изключение на Професионалната гимназия по селско стопанство в Луковит), в т.ч. и училищата в тетевенските села, където медицинската сестра ходи веднъж месечно.

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Проверете също
Close
Back to top button