Сбъдната мечта на Надежда Христова

На 1-ви март от 18.00 часа в залите на Втория етаж на галерия „Серякова къща” се откри „Нарича се любов” – изложба графика и керамика на художничката Надежда Христова
Тя е родена на 27.01.1976 г в гр.Русе. Няколко години живее там, след което се премества в Троян, родния град на баща й. От малка има слабост към рисуването и по тази причина учи в художественото училище в Троян. След като го завършва, започва работа в керамична фирма като точар.
През 2000 г се ражда дъщеря й Преслава – едно необикновено дете (дете със специфични потребности) и затова Надежда се отдава на грижите за нея за дълъг период от време. Въпреки трудностите, Преслава е тази, която научава майка си да е силна , да преследва целите си и да вярва в мечтите си.
Една от тези мечти се сбъдва през 2006 г. и Надя си създава свое собствено ателие. Започва да работи там , да създава собствени модели и да участва в различни общи изложби,някои от тях международни. Участвала е и в демонстрации на керамични техники, точене на керамични изделия в различни празници и прояви.
В момента Надежда Христова е председател на Задругата на Майсторите на Народни Художествени занаяти в гр.Троян. Гордее се с благотворителните базари, които организира с помощта на колеги и приятели.
Настоящата изложба в галерия „Серякова къща” е поредната сбъдната мечта на Надежда – да открие самостоятелна изложба с рисунки и керамики.
Изложбата идва тъкмо навреме,защото наскоро художничката среща любовта. В рисунките си иска да предаде на повече хора,това което изпълва сърцето й в момента.
Изложбата откри Наби Масуми – преподавател по персийски език в Иранския културен център в София, доктор по будистка философия, специалист в областта на науката и индийската философия. Самият той пише стихове. Завършва образованието си в областта на науката (математика, географска информационна система и дистанционно наблюдение) и философията (магистратура в Индия и докторантура в Шри Ланка). Изнасял е многобройни лекции, посветени на персийския мистицизъм, будизма и концепцията за мира. С Надежда се запознават миналата година в Националното изложение на занаятите в с. Орешак и се сприятеляват. Заедно при друга тяхна среща посещават и троянската галерия.

Свои творби показва и нейната дъщеря Преслава Петрова, която в момента също е ученичка в Националното училище по приложни изкуства „Проф. Венко Колев” Троян
ГАЛЕРИЯ ОТ СНИМКИРуслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button