Третокласници пътешестваха до Карлово и Сопот

На 27. 03. 2017 год., учениците от трети клас участваха в организираната от класните им ръководители г-жа Янкова, г-жа Зъзрева и г-жа Семерджиева, както и г-жа Георгиева и г-н Коларов,  екскурзия с учебна цел до гр. Карлово и гр. Сопот.Малко притеснени от преминаването на Троянски проход, всички с любопитство наблюдаваха заскреженото било, красивата гледка на високите снежни върхове и раззеленената Карловска котловина.

Учениците посетиха Националния музей „Васил Левски“. Разгледаха родната  къща на Апостола. В експозиционната зала наблюдаваха негови вещи, документи и снимки. От екскурзовода научиха биографични данни  и видяха произведения на изобразителното изкуство, които отразяват важни моменти от живота и революционното дело на Левски. Сведоха глави на почит и признателност в мемориалния параклис “Всех святих болгарских ”, където  се намира кичур от косата, която той сам отрязва, когато снема монашеското си расо. Грижливо пазена от Гина Кунчева, а след това от дъщеря й Яна, косата се съхранява и до днес.

Пътуването продължи към родната къща на Иван Вазов в Сопот. Посетиха и храмовия комплекс, който включва Девическо училище и метох  „Въведение Богородично”. Там третокласниците видяха скривалището на Васил Левски и лозата, която пази спомена от войната 1878 г. Седнаха на дървените чинове в „Радиното училище“, писаха на пясък, разгледаха таблата с букви и цифри по стените.

Пътешествието на третокласниците завърши, но останаха много впечатления от красивата природа и забележителната среща с историята.

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button