Безхаберието води до Терминал 1

През вчерашния ден (събота, 27 май 2017) отново се убедих (за кой ли път), че  българинът е безхаберен, безотговорен и чакащ някой друг да му свърши работата (не говоря за всички). Убеждавам се, че са доста такива.

Нека изясним какво означава безхаберие. Ето цитат от тълковния речник

Неосведоменост, незнание, безидейност, неразбиране.

Необмислено и неконтролируемо извършване на дадено действие..

Незнание подплатено с нежелание

Незаинтересованост, безотговорност, несериозност.

Защо започвам  от тълкованието? За да Ви стане ясно за какво ще пиша. Повярвайте ми, но вчера ми  се събра доста  от ред случки. И от там се сетих за по-стари.

Представете си, били сте на работа, скапани, уморени. И тръгвайки от работното място  Ви звънят по телефона съседи да питат, защо няма ток. Съответно аз звъня на когото трябва и той ме насочва към ЧЕЗ (тук няма да казвам какво ми се отговори, защото не беше отговор като отговор). Звъня и разбирам, че в Община Троян има авария. И естествено аварията е пак по веригата  на селата Белиш – Калейца – Добродан  -Врабево.  Поваля малко дъжд и ние пак без ток. Проблемът с електрозахранването е ясен. Няма да го нищим. Сега ще разсъждаваме на глас за безотговорност или страх  да не  се борим. Аз поех инициативата( на някой май не му допадна) да се свика среща с отговарящи за Община Троян от ЧЕЗ. Затова  ми  помогна и г-жа Михайлова-кмет на Общината. Тя обеща и уговори среща(когато на нас ни е удобно)с правилния човек. Но  до там. Защо?  Защото, когато помолих кметовете на 4-те села да дадат в писмен вид какви са проблемите  с електрозахранването,  резултатът бе поразяващ. Само кметицата на с.Добродан  и  живущите от блок на ул „Дунав „,  изпратиха  по имейл. Останалите кметове даже не реагираха. Единият каза, че ще  поеме той да оправи това,  другия – ама сега не спира тока, защо да го пиша, третия – прави анализ до ден днешен.

Е, аз сега питам – как ще накараме ЧЕЗ да сменят инсталации, уреди  като се е на тезгяха. Продават го. И ние пак ще стоим на свещи и т.н . И така до безкрайност.

Уважаеми читатели, не е само това, което ме вбеси в съботния ден. Сигурна съм,  че доста троянци са минали покрай Рико стил и са видели , че се е събрала много вода, не се оттича. Видели са сигурно и един човек с голи ръце се опитва да отпуши канал. Някой намали ли скоростта ? За да не го окъпе. Спря ли да го попита дали не иска помощ? НЕ.  Ние се спряхме, но той отказа помощ. Той си знае защо. Но на връщане от работа(в 21 ч) пак валеше , но вече нямаше тая река.

Пак по същия път – преди една седмица имаше две сметища, които се увеличаваха. Беше грозно. Това  е републикански път. Минават хиляди коли. Доста хора ме спираха и пишеха на лична поща да направя  нещо. Питах ги какво по-точно да направя. Всички отговаряха – напиши критична статия. По-лесно било и сме щели да стреснем отговарящите за това. Сметището нарастваше. Мислех да не правя нищо. Но явно някой трябваше да свърши и това вместо другите. И както дочух една реплика-„Буйни сме на масата. Иначе сме кротки“.  Точно за нас.

Отидох до зам.кмета  по строителството в Общината, г-жа Чолакова. Обясних, показах снимков материал. Същият ден получих отговор, че те знаят. И РИОСВ знаеха.. Това е частна собственост на двама   граждани. На единия е съставен акт. Другия собственик го издирваха. Нямаше как да започнат почистване без тях. Още на следващия ден служители на ОП“Комунални услуги“ започнаха действия о отстраняване на сметището. И сега вече  е заградено и изчистено. И изглежда много добре . Благодаря на всички! Подобни частни сметища има и преди  селата Белиш, Добродан. И те са частна собственост  на граждани, които казват земята е моя , ще правя каквото си искам. Да ама не ! Не може да е така. Защото РИОСВ ще глоби Общината затова. Но тези пари са от нас, данъкоплатците. И вместо да се оправят наложителни ремонтни дейности по пътищата, ние ще ги  даваме за глоби, заради нехайството на някого.

Друг случай от съботата- малко дете, 2-3 годишно, бие и скубе баба си . Бабата със сълзи от болка на очи се опитва да го спре. Хората около тях само гледат и никой не се опита да успокои  детето. Жената се изчерви от срам, притеснение и болка. Сега ще кажете – тя си е виновна. Може, но ние не знаем точно какво е. Как никой не се опита да направи нещо. Как се развиха нещата няма да обяснявам  – то е  ясно. Успях да прилъжа малкия . Успокоиха се духовете.

Подобен случай преди време, само,че много по – жесток. На спирка в Бургас. Младеж удря с крак 72 годишна жена, после отново с камък.И на видеото се вижда как всички стоят и гледат сцената и не мърдат. Една жена се опита да защити пострадалата. Случая го знаем.

Е, хайде сега, Вие ми кажете   какви сме ние, българите! Това не са  единични случаи, а множество. Навсякъде, не само в Троян.

А иначе  сме най- добрите с израза“Той(тя) е виновен“. Виждаме нещо, което не е както трябва и започваме да критикуваме  с все сила из социалните  мрежи. Не се вслушваме какво ни обясняват. И продължаваме. Не спираме да скандираме – той-тя е виновен(на).Така не може, уважаеми българи! Не може постоянно наред с рогата. Резултатът  се вижда. Терминал 1 с едноосочен билет за някъде извън България

ДА СИ ПОМОГНЕМ САМИ,ЧЕ И ГОСПОД ДА НИ   ПОМОГНЕ!

С бездушие, безотговорност и безхаберие няма да стане!  Напротив!  Тръгнали сме по инерция надолу и няма спиране!  А децата ни, внуците ни? Какво ще стане с тях?

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button