Празничен и цветен 24 май в Троян – Галерия и видео

Днес отново е 24 май – Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост! На този ден изказваме своята благодарност и гордост за създаването на глаголицата от Кирил и Методий.

Oтбелязван като църковен празник още през ХІ-ти век. Светският празник за Св.Св. Кирил и Методий е специфично българско явление още от Възраждането. Свързва се с училищните тържества, които са били организирани на 11 май, когато Църквата отбелязва празника на Светите братя. С въвеждането на Грегорианският календар през 1916 година празникът се отбелязва от Църквата и държавата на един и същи ден – 24 май. Този най-български празник обединява минало и бъдеще, за да обогати настоящето ни. Специална дата за всеки българин. Където и да се намира по света, той пази спомена за жизнерадостната атмосфера на този майски ден.

Въздигането на Кирил и Методий като равноапостоли и велики християнски учители става в България още с идването на техните ученици през 886 г., а сведения за отбелязване на празника им на 11 май има още през XII век. Троян празника започна с тържествено шествие на всички училища, спортни клубове, читалища, детски заведения  в града. Приветствени слова към всички отправи кметът на града, г-жа Донка Михайлова. Тя награди учителката от СУ“Климент Охридски, г-жа Нели Генкова- Маринова, която бе предложена за награда от учениците, които членуват в Клуб „Дебати“. Гост на тържеството бе и г-н Еленко Начев, който връчи грамоти на заслужили учители . Олга Константинова от „Христо Ботев“, г-жа Станчевска от ПГМЕТ Троян  и   Пешка Вачева-преподавателката по география  от СУ“Васил Левски’.

Г-н Начев връчи на градоначалника на Троянг-жа Донка Михайлова  почетен знак  за своя принос в развитието на образователното дело. Останалите гости бяха депутатите от Народното събрание  д-р Валентина Александрова и инж.Иван Миховски, зам.областния управител г-н Илиян Тодоров, зам.кметове, общински съветници.

Малчуганите от ВС“Усмивка“ подариха за всички  присъстващи своето изпълнение на песента „Бащино огнище“

Празничния ден завърши с тържествен коктейл в Информационно-Културен център Троян. Там присъстваха поканените от кмета на града и председателя на Общинския съвет,  читалищни дейци, просветни деятели, журналисти,   ръководители и треньори на спортните клубове в Троян.

Приветствия и наздравица  към празнуващите  имаше от г-жа Донка Михайлова-кмет на града, инж.Иван Миховски и д-р Валентина Александрова- депутати от народното събрание, г-н Николай Тодоров – председател на Общинския съвет  Троян,  г-н Илиян Тодоров- зам.областен управител и г-н Еленко Начев-началник РУО -Ловеч

 

 

 

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Проверете също
Close
Back to top button