Градушките съсипаха малиновите насаждения

Повече от половината от малиновите насажденията в страната са засегнати от проливните дъждове и градушките, а 1/3 са унищожени на 70-100 процента. Това съобщи за БТА Божидар Петков от Троян, който е председател на Българската асоциация на малинопроизводителите.
По думите му от едрата градушка са засегнати 1000-1500 декара с малини, като най-потърпевши са районите на Летница, област Ловеч, Левски, област Плевен, и Лозница, област Разград. „На някои места до сто процента е загубата на листна маса на растенията, което ще доведе до много силен стрес и срив в развитието на малините, а те в момента цъфтят и се подготвят за зреене“, добави Петков.
Общо от обилните валежи са засегнати между 2500-3000 декара в страната. Само в района на Самоков дъждовете са нанесли щети на 500-600 декара малинови насаждения, където има повреждане на растенията от задушаване на корените и преовлажняване.
Божидар Петков добави, че тази година се е очаквала добра реколта, но рекордно високите температури и след това обилните валежи и градушки са я съсипали. От планиран среден добив от 550-650 кг от декар, голяма част от малинопроизводителите ще успеят да съберат не повече от 250-300 кг от декар.
Това ще доведе до големи финансови загуби, а застрахователите трудно изплащат обезщетения, затова малинопроизводителите ще търсят държавни помощи.
По думите на Петков повече от 80 процента от продукцията е за износ, основно в замразено състояние, най-вече за Германия, Холандия, Англия, Белгия, Австрия.

 

Автор:
Даниела Балабанова
Източник
БТА

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button