Йовковите стомни красят Троян

Йовковите стомни  oт днес  вече са част от градската среда в Троян, съобщи кмета  Донка Михайлова.

Ние обиколихме кварталите за да се насладим на новите красоти. Кой е Николай Йовков. От общината съобщиха, че  за стомните за дадени   1500лв. И са заделени от  събираната туристическата такса.

Виновник за тази украса в града е Преслава Иванова (главен специалист , в общината), съобщава Троян21

Бърдуците се намират на кръговото на Общинския пазар, а стомните красят  кръстовището на „СБАЛББ – Троян“ ЕООД (Санаториума)

Сред любимите форми на Николай Йовков са “шейтанките” – дяволски стомни и кани. Наред с троянските украси “байрак”, “пауново перо”, “спуски”, “стоборки”, рисуваната керамика “на прима” – с четка изписани разнообразни цветя, възхищава “жълтурчето” на старата колибарска глеч и зеленото на “тувала”, сочно и меко като тревата на Балкана. Майсторът Николай Йовков е трето поколение грънчар.”Магията на занаята е в глината – докоснеш ли я веднъж, няма отърване. Тя дава свобода за творчество и импровизации” – споделя Николай. Израснал сред шума на грънчарското колело с въртящата се глина на тапанджата и вечно мокрите ръце на старите майстори, той завършва Художественото училище в Троян и Художествената академия при проф. Венко Колев. Завръща се при корените си в Троян, където предава опита си на десетки млади хора в СХУПИ. Дъщеря му Ралица върви по неговите стъпки, твори от глина прекрасни изделия, които омагьосват със своето излъчване и съвършенство, пишат за тях

Ето къде са стомните в Троян и дано ги опазим!

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button