Денят на Съединението ще бъде отбелязан вТроян с поднасяне на венци и автошествие

След Берлинския конгрес от 1878 г. България е разделена на Княжество България и Източна Румелия. Останалото под османска власт българско население се стреми към обединяване с освободените българи.

 Така през 1880 г. е създаден Българският таен централен революционен комитет (БТРЦК), чиято основна задача е да осъществи обединението на Княжеството с Източна Румелия. През февруари 1885 г. начело на БТРЦК застава Захарий Стоянов, който подкрепя идеята Съединението да стане под скиптъра на княз Александър Батенберг. На 6 септември 1885 г. в Пловдив навлизат отрядите на Чардафон Велики (Продан Тишков) и майор Данаил Николаев. Арестуван е областният управител на Източна Румелия – Гаврил Кръстевич. Създадено е временно правителство начело с д-р Георги Странски, което обявява присъединяването на Източна Румелия към Княжество България. След продължителна дипломатическа борба на Цариградската посланическа конференция (1885-1886) Съединението получава признание с подписването през 1886 г. на Българо-турска спогодба.

В това велико събитие, Съединението, е участвал и нашият земляк Константин (Калчо) хаджи Калчев, който по-късно го описва от позицията на човек, взел участие във всички съединистки акции.

Уважаеми съграждани,

В чест на това събитие, в 10:30 ч. на 06.09.2017 г. ще бъде отдадена почит и поднесен венец пред бюст-паметника на Захарий Стоянов в центъра на Троян (градинката при кафе „Антик“).

По традиция ВМРО Троян организира  автошествие послучай  този ден. Те канят всички членове на организацията,  симпатизанти, съратници и родолюбци да участват в него и да развеем българския трибагреник

СБОРЕН ПУНКТ – разклона на с.Калейца , в 11.30 часа

 

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button