Кой ще поеме разходите по теч на троянска улица?

Илиян Гачев

Кой ще поеме разходите по теч на ул.“Ген.Карцов“ близост до Механа Воеводите  в Троян? Това е хамлетовската трилема  за живущи на нашия разхубавяващ град Троян.

Станка Гачева

Днес(11 август 2017) ме потърси Илиян Гачев. Той е племенник на Станка Гачева от Плевен , която специално дойде  в  Троян на 100 години от Дойранската епопея, да почете паметта на дядо си който е загинал по  време на тези битки.

Има работилничка за битова техника в  близост с ул „Букова“.  Ето и историята:

От 17 години в двора  на ул. „Ген.Карцов“№  50  Троян има постоянно изтичаща вода от мръсен канал. През 2000 година се срутва подпорна стена, която е граница между   блокове находящи се улиците „Христо Ботев“205-207 и „Ген.Карцов“. От  това се спуква тръбата за мръсната вода на живущите от  ул.Христо Ботев“. И съответно водата започва да се стича към двора на блока находящ се на ул.Ген.Карцов“. През зимата не се усеща миризмата, но през лятото се носи  непоносим „аромат“. Водата си е направила корито и е като малка рекичка. Милко Драгневски, потърпевш от аварията, започва ходенето  по мъките, т.е по инстанциите, още след аварията. Целта е да се спре този теч. Но минават 1, 2, та цели 16 години. Положението остава същото. Милко през 2016 година умира и щафетата поема Илиян Гачев, който ме потърси.

И той започва да обикаля инстанциите. Няма инстанция  в областта, даже и Министерството на Регионалното развитие(МРРБ),  която да не е запозната със случая. И резултат има, ама на 50 %. През месец март тази година кметът на Община Троян Донка Михайлова издава заповед (№226/07.03.2017) след щателна проверка  в която се казва:

Кой ще поеме разходите по теч на троянска улица?
Кой ще поеме разходите по теч на троянска улица?

Поради срутване на подорната стена между имотите на  улиците „Христо Ботев и на „Ген Карцов“  има свлачище и  каменинови тръби са се спукали или раз

местили. И това поражда теча. С времето проблема нараства. Задължават  се живущите на ул.“ Христо Ботев“205-207  ДА ИЗВЪРШАТ НЕОБХОДИМИЯ РЕМОНТ ДО КРАЯ НА 2017 ГОДИНА

Защо трябва ползвателите  на горепосочените имоти да отремонтират  сами тръбите?  Управителят на ВиК „Стенето“  Тонимир Гечев отговори, че каналът е правен по стопански(на частно) начин и не се стопанисва от повереното му дружество.

До този момент обаче  няма извършен ремонт, а вадата става река. Попитах  Илиян Гачев защо нищо не се прави. Отговорът бе: Живущите не искат да дават пари. Трябва да се викне багер, да се прави проект, да се викат майстори. И това ще бъде голямо финансово сътресение за тези хора.

На  мястото на аварията е била и д-р Валентина Александрова – депутат от Народното събрание. Днес се срещнахме специално и тя каза, че  според нея, положението е много зле. Този теч ще доведе до зарази и болести.  И смята, че с общи усилия на община Троян и живущите  проблема ще се реши. Има  и  вариант за оправяне на проблема.

 

И така! Всички страни  са изслушани! Какво се оказва?

1.ИМА ЗАПОВЕД НА КМЕТЪТ НА ОБЩИНАТА, КОЯТО НЕ Е ИЗПЪЛНЕНА И НЯМА КАК ДА СЕ ИЗПЪЛНИ(заради недостиг на финансии)

2. ОБЩИНАТА И ВиК  КАЗВАТ- ТОВА Е ЧАСТНА СОБСТВЕНОСТ!

3. ПОТЪРПЕВШИТЕ ОТ УЛ.“ГЕН.КАРЦОВ“50  НЕ ИСКАТ ПОВЕЧЕ ТОВА ПОЛОЖЕНИЕ

Донка Михайлова

Разговарях и с  Донка Михайлова – градоначалник на Троян. Тя сподели, че  знае какъв е проблема  там. Това не е от вчера или днес, а от много години. Община Троян ще помогне на живущите по улиците „Ген Карцов“ и „Христо Ботев“  да се вземат спешни мерки още в понеделник.(14 август 2017).Зададох й въпросът  – дали ще има глобени заради неизпълнение на заповед издадена от нея?

Засега няма да има глоби, защото СРОКЪТ ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА ЗАПОВЕДТА Е 31.12.2017. 

И сега остава да чакаме! Как ще се реши трилемата на  троянци! Ние сме с надеждата,че вълкът ще е сит и агнето цяло, защото няма  НЕ МОГА, а  има  НЕ ИСКАМ. С компромиси всичко се постига

Очаквайте  да видите и хубавия финал на тази история. Защото аз вярвам, че ще е така!

 

 

 

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button