Васил Чардаклиев ще мине по стъпките на Васил Левски

Родственик на Васил Левски  е готов да измине маршрута по стъпките на Апостола от Карлово до Троян през Балкана. Това е пътеката, чието начало е от днешната хижа „Хубавец“, която се извива край Малката река, минава през седлото между връх Купена и връх Амбарица и след река Черни Осъм извежда край Троян. Този маршрут посочва 70-годишният карловец Васил Чардаклиев, турист от младежка възраст, който познава Балкана като дланите на ръцете си.

Всяка година от 2005-а досега той участва в националния туристически поход „По стъпките на Апостола“, организиран от учителя по история от Плевен Васил Копчев. Васил Чардаклиев участва в похода със съпругата си Веска, както и с други близки от фамилията. През годините сме минавали по различни маршрути през Балкана, по които се предполага, че е вървял Левски. Броят на участниците в групата, метеорологичните условия, времето за похода често определят и трасето, по което да се пресече Стара планина и да се премине от Северна в Южна България или обратно, обяснява той.

Винаги когато участвам в този поход, си мисля дали точно оттук е минал, как е пресичал Балкана през зимата, къде се е подслонявал, ако излезе буря, какво е мислил през дългите часове на преход, каква е била тази сила, която го е крепяла в онези трудни времена, в тежките метеорологични условия, допълва родственикът на Апостола.

Има точни данни обаче, че когато Левски е тръгвал от Карлово за Северна България, той е минавал по пътеката покрай Малката река, през седловината между върховете Купена и Амбарица, посочва инж. Васил Чардаркиев. И допълва, че е вървял по този маршрут преди години с организиран поход. Готов съм да го направя отново още следващото лято, заяви карловецът.

Паметта за Левски се пази свято в семейство Чардаклиеви. Тази година той и синът му Пламен станаха прототип за портрет на Апостола от карловския художник Димитър Бакърджиев. Няма запазен портрет на Левски в профил и създаването на негов скулптурен портрет само по седемте запазени снимки анфас  е много трудно, сподели Бакърджиев. Известната карловска скулпторка Нина Канарова, ваяла многократно лика на Апостола, му подсказала, че черти от профила на Левски могат да се уловят от лицата на мъжете, които са най-близките родственици по майчина миния, какъвто е Васил Чардаклиев. Не мога да коментирам избора на художниците,  това е тяхно решение, отвръща скромно родственикът на Апостола.

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Проверете също
Close
Back to top button