За знамето на Беклемето и букета за Левски

За знамето на паметника Арката на Свободата, поставено от ВМРО Троян  на връх Беклемето и  букета на поставен за Левски в Троян –

За знамето на Беклемето, букета за Левски

Да продължим на тема  какво е родолюбие и патриотизъм?
Ние, родолюбците, които постоянно повтаряме колко обичаме България. Как милеем за героите „паднали в бой за свобода“! Как ще поставим знаме  на Арката на Свободата отново !
Аз питам защо!
На рождения ден на Васил Левски в Троян (месец юли 2017 ) нито една организация, партия, съюз, движения  и други общности  или човеци не поставиха едно цвете на паметната плоча срещу Виваком. Не се налагаше да се изкачват върхове. Имаше един, единствен букет с трикольор  без надпис от кого е! И никой не си зададе въпросът – ЗАЩО САМО ЕДИН? А задаваме въпроса защо няма трикольор на Беклемето.
Ами няма трикольор заради климатичните условия-  ето отговорът. Така е . Ще слагаме знаме,Как троянци (не)отбелязаха 180 години от рождението на Апостола то ще се къса от вятъра. Ще се постави   отново. Най -лесно е да критикуваш. Но за единственият букет за Левски – никой не е отговорил досега. Май не може или не иска!

По инициатива на ВМРО Троян и на  общината (въпреки че наполовина паметника е и на Пловдив)   се развя трибагреникът. Пилонът бе монтиран при много трудни условия. За Арката се направи много, асфалтира се пътя, оставиха указателни табели, циментира се около паметника. Сложиха се и осветителна тела. Аз като репортер следях всяка една стъпка. Нека не забравяме обаче, че там е много ветровито. Зимата бе студена.

Община Троян продължава да се грижи не само за инфраструктурата на паметник Арка на свободата, но работи и за утвърждаването на неговия статут като военен паметник в знак на уважение и почит към паметта на загиналите за Освобождението на България

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button