Даниел Сираков с предложение за награждаване с „Почетна значка – Троян”

Даниел Сираков – общински съветник  и председател на постоянната комисия по туризъм околна среда внася предложение да бъде наградена  майсторката на краткия телевизионен документален филм, троянката  Зорница Тотева Стойкова  във връзка с 14  октомври Петковден – Празника  на град Троян и 149 години от обявяването му  за  град.

„На основание чл.21 ал.3  от Наредбата за символите, почетните знаци, отличията, званията и наградите  на община Троян предлагам Зорница Тотева Стойкова да бъде наградена  с почетен знак  „Почетна значка – Троян”.“

Председателят на Областния  комитет на ВМРО  на Ловешка област се мотивира от факта, че тя е създала филми за Троян като град, за грънчарството и грънчарската фамилия Йовкови, за Музея за народни и художествени занаяти, за бележитите Веселин Шошков и Григор Първев, Енчо Ганковски и Милко Диков, за Веска Хаджийска и Мирослав Вълев, за семейство Нина и Цецо Донковски и село Дълбок дол, за крепостта Состра, за селата Бели Осъм, Чифлик, Шипково, Черни Осъм и Радьо Минков, за Орешак и Троянския манастир, за Зелениковския манастир и леля Дана, за архитектурния резерват Старо Стефаново, за Врабево, за Беклемето и Балканец, за Гумоущник, за Дебнево, Голяма Желязна за Априлци, Ловеч и Севлиево. Във всички филми търси срещите с хората на нашия край и покрай техните истории и историята на техните деди се навързва  разказа за мястото и неговите феномени – природни и културни.

С тези си творби младата Зорница Стойкова допринася за популяризирането на Община Троян и туризма. Благодарение на прекрасните филми за нашия край идват все повече гости   и туристи, които се наслаждават на красивата природа и забележителности. А един път дошъл човек в Троян , той идва  и втори и трети път.

 

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button