Картините на  Никола Манев вдъхновиха  дизайнера Марина Францети

Вчера(16.09.2017) в Националното изложение в Орешак беше  открита изложбата от картини на Никола Манев.

Общо на изложбата бяха представени 77 творби – нови картини на Манев и части от даренията, напрвени от художника на Ловеч и Троян. Част от дарените картини на Троян са експонирани постоянно в Културно-информационния център. Показани бяха творби от дрението на Троян, които досега не са показвани пред троянска публика.

Никола Манев подарява картините на Ловеч през август 2015 г., когато те бяха подредени в Художествената галерия и показани на ловешката публика.

През юни 2016 г. общинските съветници в Ловеч взимат решение да се предостави една сграда във квартал „Вароша“, където да бъде изградена постоянна експозиция.

Никола Манев е роден в Пазарджик, израстнал е в Чирпан, завършил е художествената гимназия в София и френската Академия по изящни изкуства. Установява се в Париж, но никога не къса връзката с България. Купува стара възрожденска къща в Чирпан, възстановява я и я завещава на града, на който дарява и 40 свои картини. Никола Манев е дарявал свои творби и на градовете Ловеч, Троян, Варна и други.

На откриването на изложбата присъстваха кметовете на Ловеч Корнелия Маринова и Троян-Донка Михайлова . Иван Чакъров откри изложбата с кратко слово за автора на прекрасните картини. Всички присъстващи чуха и самият Никола Манев, с когото се свързаха по телефона директно . Приветствия поднесоха и двете кметици.

Картините на големия художник вдъхновиха и модната дизайнерка Марина Францети, която изработи уникални тоалети. Тези тоалети бяха представени на модното ревю от момичетата от танцово студио”Бордо” Троян. Преди изложбата момичетата направиха фоотосесия в Информационно-културния център в Троян, където има и непоказвани досега творби на майстора

За финал излезе и самата дизайнерка, която бе облечена с тоалет вдъхновена от изкуството на Манев

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button