Троянските ловци празнуват 120 години от създаването на дружеството – снимки и видео

Днес, 16.09.2017, в м. „Мотополигона“ на разклона за с. Калейца се проведе тържествената церемония по случай 120 години от създаването на ЛРС-Троян. Преди официалната част Величкий епископ Сионий – игумен на Троянския манастир, извърши водосвет на знамената. Бяха наградени изявени ловци и риболовци от дружеството.

 

 

Официални гости на събитието бяха Донка Михайлова, кмет на община Троян, народният представител Иван Миховски, Николай Тодоров, председател на Общинския съвет в Троян, Васил Василев, председател на Управителния съвет на НЛРС-СЛРБ, Младен Пелов, кмет на община Априлци, д-р Иван Иванов кмет на община Севлиево и председател на ЛРС-Севлиево, който подари една прекрасна пушка и грамота. Освен тях присъстваха и ст.комисар Милен Маринов, директор на РДВР-Ловеч, Павли Богдански – директор на РДГ-Ловеч, Цветко Цветков, директор на Северозападно горско предприятие, Димитър Шишков, зам.-директор на Северозападно горско предприятие, Борислав Бечев, управител на фирма „Сокол-БЛРС“, Румен Петров, прокурор в Окръжна прокуратура, Радостина Петкова, началник на РУ на МВР-Троян, Петя Гатева, районен съдия в Троян, Георги Аргиров, прокурор, Милко Станчев, директор на ДГС-Борима , Валентин Шипковенски, ДЛС Русалка, Иван Георгиев, председател на ЛРС-Тетевен, Ценко Цоков, председател на ЛРС-Луковит, Валентин Георгиев, председател на ЛРС-Плевен и член на УС на НЛРС-СЛРБ, Димитър Илковски, бивш председател на ЛРС-Троян.

 

В словото си Минко Акимов поздрави всички ловци и риболовци.  Изтъкна макар,  че не е най-голямото дружество е на първо място по опазване на дивеча  и доброто стопанисване . За успехите на  отбора по  спортен  риболов  в  състезания.За първите места на дружеството  обстрел на диви животни Също така и за заслугата за зарибяване на язовир с над 700кг шаран и други.

Кметът на Община Троян поздрави всички членове на РД Троян за тази годишнина, защото:”120 години е една история. Дълъг път от основаването на лофчийско дружество“ Медун“ та до днес. Дълъг път от  събирането на 18 ловци до днешния ден в който дружеството обединява 1600 души. Това е най-голямата неправителствена организация на територията на общината. Искам да ги поздравя за успехите в този път.”

Тя им  благодари ,”че системно и последователно се работи за  опазване на флората и  фауната в Троянския Балкан. За привличането на гости, които могат да усетят красотата на родния ни край.  Затова,че дружинките създават истинско приятелство между хората”

След това Донка Михайлова връчи почетна  грамота от името на Община Троян на председателя на дружеството послучай празника.

Председателят на Управителния съвет на НЛРС-СЛРБ Васил Василев връчи почетен плакет на Минко Акимов – председател на ЛРС-Троян по случай паметната годишнина. Но преди това се обърна към всички празнуващи с думите:

„Аз имам празник наравно с всички Вас, защото аз съм горд,че съм роден в град Троян и че следвам стъпките на моя дядо и баща  за утвърждаване на троянското сдружение.То въпреки, че не е най-голямото в страната е било давано за пример и то не е от мен за доброто стопанисване на едрия дивеч-дивата свиня, благородния елен на национално ниво. Винаги сдружението ни е давано за пример за развитие на разнообразна дейност и вярвам,че винаги ще бъде така.Още веднъж искам да пожелая през  наближаващия ловен сезон – здраве. Да продължаваме да изпълняваме с голяма отговорност за изпълняване на нашата благородна дейност за опазване на българската природа. Да бъдем  едни от стожерите на националната –ловна организация и с личния си пример да докажем, че само когато сме заедно ще бъдем силни, ще бъдем напред в годините и ще завещаем на нашите деца традициите , които са били завещани на нас от нашите предци.

Желая на всички наслука и наздраве на днешния ден”

Поздрави отправиха към празнуващите  и  Павли Богдански – директор на РДГ-Ловеч, който също е член  на троянското дружество.Той каза,”че едва ли има друга организация ,която да се похвали с  такава голяма възраст.”Наслука и най-много обичам да поздравявам такива като Вас,защото най-много ме разбират като кажа Наздраве. Да сте живи и здрави и успешен ловен сезон”

Водещата Светлана Кацарска бе впечатлена от подаръка за ЛРД _Троян от ЛРД Севлиево- красива инкрустирана пушка и затова нямаше търпение да даде думата на председателят му и кмет на града д-р Иван Иванов за да  го връчи на” рожденника”

„От името на УС на ЛРД Севлиево подкрепям всичко казано досега и пожелавам да сте живи и здрави  и много наслука”

От сутринта валят поздравителни адреси , но най –първият е от министъра н МРБ – Николай Нанков, който по обективни причини не успя да дойде, каза прекрасната водещата на  събитието Поздравителни адреси имаше от Варна Тетевен, Луковит, Ловеч, ТП на ДГС Троян. Но имаше един специален поздравителен адрес от Областния управител  на Ловеч Георги  Терзийски, който гласи

Уважаеми господин председател, ловци и рибари

Аз не съм ловец, рибар не съм. Не познавам тръпката от добрия улов. Не познавам това чувство да протриваш доволно ръце от  точния мерник и от опъната струна на въдицата. Но знам, че Вие излизате нетолкова заради улова , а преди всичко заради отдиха в природата и красивите преживявания. Затова Ви желая сили,здраве и бодрост. Възхищавам Ви се.

Честит празник!!!

Със решение на УС на СЛРД Троян бяха наградени за заслуги също така

Заслужил деятел- Иван Михалев Дулев и Стайко Иванов Стайков

С  почетен знак на НЛРС бе награден- Петър Иванов Църов

Те бяха връчени от  Васил Василев-председател на Управителния съвет на НЛРС

Председателят на сдружението Минко Акимов награди   за принос в развитието на ЛРД Троян

Стефан Стратев-Врабево, Петър Петров-ЛРД Старо село,Тодор Тодоров-ЛРД Терзийско,Николай Колев-ЛРД Голяма Желязна,Трифон Попски- ЛРД Борима,Станке Василев -ЛРД Черни Осъм, Тодор Христов – ЛРД Априлци, Марин Маринов – ЛРД Дебнево

За доброто настроение се грижиха проф.Илия Илиев и неговия оркестър, Родопските гайди”Родопско”  и ФА“Здравец“ при НЧ”Просвета” Троян.

В състезанието „Кой ще уцели мезето” взеха участие малки и големи. Три бъдещи ловци уцелиха  мезета за техните родители.

 

За най-добро мезе бе определено това на ЛРД Белиш- главичка поднесена с много красива  гарнитура. Наградите бяха връчени от началника на РУ на МВР Троян  ст.инспектор Радостина Петкова.

А при надиграването на ръченица    опита си оказа думата.

Интерес предизвика  и киноложката изложба на гончета и лекцията изнесена от Делчо Кочанков – председател на НАЦИОНАЛЕН КЛУБ БЪЛГАРСКО ГОНЧЕ

 

За финал Гръмна черешовот топче

По време на празника гръмна и черешово топче –оригинал от 1876 година.

 

 

 

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button