В Троян се проведе единственият в България безплатен турнир по тенис на маса

Два  дни Троян бе център на спортни събития.

В   зала „Чавдар“ се състоя Първи международен турнир по тенис на маса с участието на европейските шампионки за девойки от Румъния, отбори от Македония, Сърбия и най-добрите спортни клубове в страната от Две могили, Строянстрой Пловдив, Дунав Русе, Бдин Видин.

Този турнир е спонсориран  изцяло от радетеля за  тениса на  маса, инж.Марин Радевски, собственик на най-голямата фирма за Троян „Калинел“. Организацията бе поверена на учителя на отличниците и здравните работници, Ислям Атакан с помощта на коменданта на турнира хореографа Стефан Йочевски.  При страхотна дисциплина и перфекционизъм  се проведе това първо състезание, което  е и малък парадокс. Защото в него нямаше един състезател от Троян. Този факт  не попречи да си дадат величия в този спорт в залата.   Всички гости изразиха своето удовлеторение и от факта, че това е единствения турнир в България, който е напълно безплатен. Инж. Радевски бе поел всички разходи с изключение на транспорта – от храната до нощувките. Треньорката на Две могили каза по този повод„Благодаря на фирма „Калинел“ в лицето на Марин Радевски за този жест. Това може да го направи човек с голямо сърце и милеещ за спорта“

Македонския й колега добави,“Това е нещо невиждано и нечувано-да е безплатно всичко, да има такава организация и да има толкова качествени състезатели като румънските и българските колеги. Догодина ще дойдем отново и се надяваме да има още повече тенисисти, защото само опита учи“. Треньорът на отбора от София сподели, че след най- популярния турнир Албена , който с всяка година поскъпва като разход, троянския ще  стане №1 за България и красивият ни град ще стане център за развитието на този спорт.

Тук е мястото да отбележим,че в района на Маш строй Троян се строи модерна спортна зала предназначена за спорта на малки и големи-тенис на маса . Финансовата част за строежа е поета от инж.Радевски. Очаква се догодина да е готова и там да се провеждат турнири – национални и международни.

Истинския инициатор, доброданския зет Ислям Атакан, бе много горд, защото се изпълни една негова мечта – международен тенис турнир в Троян.

В неделния ден се изиграха и финалните мачове за индивидуалното класиране И след това представителя на „Калинел“  инж.Стаевски връчи медали, грамоти  и материални награди осигурени от организаторите.
В отборното класиране и при девойките   и юношите Купата на Калинел грабнаха европейските шампиони от Румъния, водени от най-добрия треньор за 2017 – Филимон Виорел.  При юношите техни подгласници са: Стоянстрой Пловдив(които имат най-добрата тренировъчна зала) и отборът от град Ниш ,Сърбия. При девойките среброто грабнаха Тенис клуба от Две могили, .  Бронзовите медали отпътуваха отново за Пловдив(Стоян строй)

В индивидуалното класиране  имаше срещи, които продължаваха над час и половина. Имаше и доста изнервящи ситуации, но все пак  при девойките  златото грабна Илиева от Две могили. 2-то и 3-то места  са румънките -Клаудия  и Митрифан.  И при юношите румънците доминираха -те се окичиха със злато за Е.Кулпадин  и бронз за Николас  . Сребърния медал остана за русенеца Тодоров от  „Дунав“

Съдийството бе на висот а- главен съдия бе Христо Лъвчиев , главен секретар Николай Кавалджиев

Всички участници се разделиха приятелски. Имаше и сълзи при раздялата , но с надеждата ,че догодина пак ще се срещнат -ТУК  В ТРОЯН!

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1468240439929262.1073742169.915263008560344&type=1&l=fb529e2dff

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1468208829932423.1073742168.915263008560344&type=1&l=38f404dcde

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button