Кметът на Троян Донка Михайлова на среща на НОСРБ при президента Румен Радев

Гинка Чавдарова, изпълнителният директор на НСОРБ , потомка от троянското село Белиш бе наградена от с  Почетен знак

Днес се състоя среща на Президентът Румен Радев с Управителния съвет на НСОРБ. Той похвали НСОРБ, че дава пример за единство и загърбване на политическото противопоставяне.

„Развиването на ефективно местно самоуправление е ключът към връщането на хората към гражданската активност и към убеждаването им, че оставайки в родните места, те имат перспективи за развитие“, заяви президентът.

На срещата беше обсъдена темата за финансовата децентрализация с оглед на ефективното управление на местно ниво. Румен Радев беше категоричен, че трябва да има баланс между растящите задължения на общините и бюджетното обезпечаване на изпълнението на тези задължения.

Президентът и представителите на НСОРБ се съгласиха, че трябва в най-кратък срок да бъде формулирана ефективна национална политика за развитие на регионите, с която да се спре обезлюдяването на българските общини и да се стимулират младите хора да се връщат в родните си места.

След края на разговорите с НСОРБ държавният глава Румен Радев удостои с Почетен знак изпълнителния директор на Сдружението Гинка Чавдарова за приноса й в утвърждаване на местното самоуправление в Република България и дългогодишната й работа за развитието на българските общини.

Румен Радев прие под негова егида да бъде организиран форум за диалог по въпросите, свързани с местната власт, в който да участват представители на изпълнителната и законодателната власт.

снимка: Ловеч24

изт:Кмета.бг

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button