Троянец работи за GOOGLE

Минко Гечев в интервю благодари на своя преподавател

Троянецът Минко Гечев вече работи за GOOGLE.  В списанието „Постижения“ той разказва как се е отзовал  Google

A little after that, it turned out there are programming competitions in web development. My high school teacher Svilen Dimitrov was the one who was helping students to prepare. He introduced me to PHP, JavaScript, and MySQL. Seeing how I can translate my ideas to functional software systems was so fascinating! I spent tens of hours working on a CMS system. Before that, I developed a platform for recording the results

from observations of celestial objects.

„Около 7-8-и клас в училище се интересувах предимно от астрономията. Тогава моята цел беше да стана астрофизик. В 9 клас се преместих в друго училище, където основният ми фокус беше математиката, програмирането и географията.

Бързо научихме как да преобразуваме между числови системи с различни бази и след това прескочихме на езика за програмиране на Pascal. Тогава не вярвах, че смъртните хора могат да пишат програми и да изпращат инструкции до компютъра. Беше ми толкова вълнуващо да мога да контролирам какво прави компютърът.

Моят учител в гимназията Свилен Димитров беше този, който помагаше на учениците да се подготвят. Той ме запозна с PHP, JavaScript и MySQL. Виждането как мога да преведа идеите си във функционални софтуерни системи беше толкова завладяващо! Прекарах десетки часове в работа по CMS система. Преди това разработих платформа за запис на резултатите от наблюдения на небесни обекти“

Преди 2 години на церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 президентът Румен Радев връчи 15-ите президентски отличия „Джон Атанасов“ на млади български учени в областта на компютърните науки в четири категории. Сред тях  е троянецът Минко Гечев -магистър по информатика в специалност “Софтуерни технологии” на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, достоен последовател на своя  дядо и съименник Минко Гечев.. Внукът му  е единственият носител на две отличия от президентските награди „Джон Атанасов“.

Неговите авторски разработки, придобили най-голяма популярност у нас и в чужбина са създаденият от него Codelyzer – инструмент за статичен анализ и автоматична модификация на изходен код, използващ Angular платформата на Google за разработка на приложения, който има над 4 милиона сваляния за последните 6 месеца. Минко Гечев е основател и на SofiaJS – българската общност на JavaScript разработчици.

Кой е Минко Гечев?

На 12 февруари 2009   Минко Гечев от 12.в клас от СУ“КЛимент Охридски“ Троян  е награден с 200 лв. Той е един от шестте изявени троянски ученици , за които общински съветници отделят от собствените си заплати за да поощрят  младите хора. Минко е откроен заради много добрите си резултати, показани през миналата учебна година на заключителния етап от Националната олимпиада по информационни технологии. Той в бил 7-ми в категорията Web приложения, 12-ти на теста и 16-ти в генералното класиране.

Превел своя сайт „Метеори и метеорити” на чудесен английски език. Негов ръководител е  бил  популярния Свилен Димитров, който тогава е  спечелил проект за 600 лева по национална програма „С грижа за всяко дете” именно благодарение на резултатите от националната олимпиада.

Минко е бил изявен каратист от Атнес Троян. Участвал в мъжкия състав на отбора. Минко Гечев – тренира при Госей Ямагучи в САЩ. Има много победи на татамито.  Също така е бил член на ученическия съвет през 2008/2009

Източник
Уикипедия

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button