Българският патриарх изпрати Величкий Епископ Сионий като свой представител на празника на гр. Струмица, Македония

За първи път архиерей на БПЦ официално взима участие в празник на Македонската църква след решението на Св. Синод на БПЦ да откликне на отправеното предложение от МПЦ-ОА да поеме грижата по установяването канонич нея статут на МПЦ и приемането й в семейството на поместните православни църкви. Посланикът от България  е игуменът на Троянски манастир Величкий епископ Сионий. Дали е  съвпадение или не това е добър знак е, но този титул-Велички  е носел и св. Климент Охридски – небесният покровител на македонския и българския народ, титул който и днес православните църкви в България и Македония дават на свои епископи.
Има различни предположения за местоположението на Величка епархия, според едно от тях седалището ѝ се е намирало в гр. Тивериопол, дн. гр. Струмица.

На 11 декември, когато Македонската православна църква – Охридска архиепископия, чества паметта на св. Петнадесет Тивериополски (Струмишки) свещеномъченици и празника на града, по покана на Струмишкия митрополит Наум и с благословението на Светейшия патриарх Неофит, архиерей на Българската православна църква – Българска патриаршия взе участие в Празника. Българската православна църква бе представлявана от Негово Преосвещенство Велички епископ Сионий, игумен на Троянския ставропигиален манастир, който поднесе и приветствие към Негово Високопреосвещенство Струмишки митрополит Наум, богодаруваното му паство и жителите на епархията от името на Българския патриарх.

„Ваше Високопреосвещенство,
В деня, когато църквата в Македония тържествено празнува подвига във вярата и небесната прослава на светите славни Петнадесет Тивериополски свещеномъченици, отправяме към вас първосветителски благослов и всесърдечни благопожелания за крепко здраве и още по-голямо дръзновение във вашето митрополитско служение на светата и богохранима Струмишка епархия. Познаваме ревността ви по Божието дело и мисията на църквата и вярваме, че под неуморните ви грижи тази прекрасна епархия и занапред ще продължи да възраства и да принася богат плод на святост и църковна просвета – за слава на нашия Господ Иисус Христос и за прослава на Божието име сред човеците.
Църковната памет за светите всехвални Тивериополски свещеномъченици е обща за нашите църкви и православните ни народи. Прославили се в свидетелството си за Христа Разпнатия и в подвига на мъченичеството, те и до днес остават особено почитани от цялата църква, като едни от фундаментите на вярата и на църковния живот в нашия регион. Винаги в двухилядолетната история на християнството мъченическата кръв се е превръщала в благодатно семе за процъфтяване на вярата в Спасителя Христос, бидейки свидетелство за безплодността на гоненията срещу Господа и Неговата света Църква. Същото се е случило и след жертвения подвиг на светите Тивериополски мъченици, чиито пример за вярата продължава да пленява и днес хиляди души да следват спасителния път на Евангелието и Христовите заповеди, за да наследят Божието царство и вечния живот.
В този празничен ден нашите молитви към Всеподателя Бога са с Вас, с цялото Ваше богодарувано царство и с църквата в Република Македония. Да благоволи Господ в най-близко време да бъдем в желаното от всички единство и благодатно евхаристийно общение.
По молитвите на светите всехвални Петнадесет Тивериополски свещеномъченици Бог да дарува на Вас и богохранимата Струмишка епархия Своя вечен мир и неоскъдяваща благодатна помощ!
Честит празник! За много и благословени години!
С братска в Христа обич,
Неофит Патриарх Български”.
Празничната Св. Литургия оглави Негово Високопреосвещенство Дебърско – Киевски митрополит Тимотей на когото съслужиха Тетовско-Гостиварски митрополит Йосиф, Кумановско-Осоговски митрополит Йосиф и игуменът на Бигорския манастир архим. Партений с братя от манастира.

източник и снимка: БПЦ

Related Articles

Back to top button