Николай Нанков : Няма затворени пътища за леките автомобили, временни ограничения има за тежкотоварните

Няма затворени пътища за леките автомобили, временни ограничения има за тежкотоварните. Това обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков на извънредна пресконференция във връзка с пътната обстановка в страната след обилния снеговалеж днес, предава „Фокус“.

Министърът уточни, че сняг вали в Софийско, Ловешко, Плевенско, по старопланинските преходи – Шипченски, Троян – Кърнаре, Петрохан.

„Колегите информираха, че и в Родопите дъждът е преминал в сняг. Към момента е създадена необходимата организация. За леки автомобили няма затворени участъци от републиканската пътна мрежа, с оглед на снеговалежа. Имаме частично ограничени участъци, временно някои старопланински проходи, за тежкотоварни автомобили. За над 12 тона е ограничено движението в прохода Троян – Кърнаре, по пътя Рибарица – Шипково. Беше ограничено временно движението за тежкотоварни автомобили в Предела, по пътя за Банско, с оглед възможността за по-добро почистване от поддържащите фирми“, добави министърът.

По думите му днес се очаква интензивен трафик от зимните курорти, основно от Банско, в посока София.

„На АМ „Струма“ също имаше обилен снеговалеж в следобедните часове, колегите се справиха“, каза още регионалният министър.

„Има няколко инцидента с леки и тежкотоварни автомобили в рамките на денонощието. Единият е малко по-тежък, който ограничи движението на 347 км на АМ „Хемус“ в района на Шумен. ТИР е препречил пътното платно, минал е през мантинелата. Там има временна организация на движението. Имаше лека катастрофа между Кресна и Симитли“, допълни Николай Нанков.

„Днес около 500 машини са работили в районите със снеговалеж, като най-много 160 са в Софийска област“,  разясни министърът.

Той обърна внимание на метеорологичните условия и апелира шофьорите да тръгват с подготвени автомобили.

„Очакваме минусови температури през нощта, прогнозата за вторник и сряда е за обилен снеговалеж. Отправяме призив към водачите да са подготвени за зимни условия, да оборудват автомобилите си, да бъдат внимателни и дисциплинирани“, обяви регионалният министър.

Във връзка с това кои са най-честите грешки и нарушения на шофьорите, министърът коментира: „Несъобразена скорост, неподготвени автомобили – гуми, липса на течност за чистачки или износени такива. Борбата с войната по пътищата е съвместен процес. Трябва както ние като държавни институции да полагаме усилия, така и водачите“.

Николай Нанков даде пример с тежкотоварен автомобил, заради който преди няколко седмици бе затворена за няколко часа АМ „Тракия“

изт_KROSS

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button