Троянските занаятчии ще почетат св.Спиридон с шествие и изложба

На 12 декември по традиция почитаме Свети Спиридон –  закрилникът на майсторите на занаяти. В Троян той ще бъде отбелязан с  15ч. – Празнично шествие от Музея на занаятите до църквата“Св.Параскева“ и Благословение на майсторите за здраве и спорен труд.

След завръщането на майсторите в Музея –  откриване на изложба „От златните им ръце“ –колекция филигран от РИМ-Шумен

18ч. , в галерия „Серякова къща” – Откриване на изложба дърворезба на Веска Хаджийска и  традиционна изложба на ЗМНХЗ-гр.Троян

Веска Колева е родена на 28.12.57 г. Отраснала в град Казанлък. Oт 1990 година живее близо до Троянския манастир, в с. Орешак. Учи дърворезба в Професионалната гимназия по горско стопанство и дървообработване в Тетевен, учи занаята в резбарския цех в същия град. После завършва теология в Софийския университет. Това повлиява на развитието ѝ като резбар. Напредва в занаята и стилът й е Възрожденска църковна дърворезба.

От 1982-86 работи в тогава съществуващото ателие по занаяти към Музея и води кръжока по дърворезба.

Завършва магистратура в Руския институт „Свети Сергий“ в Париж, с дипломна работа в областта на християнските изкуства. По време на следването си изработва два иконостаса – единият за Руска православна църква в Шавил, близо до Версай и вторият в Нормандия, Франция.

В България прави иконостас за зимен параклис в Роженския манастир, в Богословския факултет – двустранна арка, проскинитарий в „Св. Св. Константин и Елена”, гр. Пловдив. Изработва и  проскинитарий за църквата в Троянския манастир. Последната й работа е за църквата в с. Оризаре, Южна България.

Участва в общи изложби с дърворезба в Италия, Франция, България.

За първи път художничката  представя свои творби в една от залите на галерия „Серякова къща”. Не случайно откриването е на празникът на майсторите Свети Спиридон. Заедно с нея в останалите зали ще представят свои творби и нейните колеги от ЗНХЗ, клон Троян.

Веска Хаджийска преподава вероучение и дърворезба и в момента. Затова, в рамките на 3 дни, на 13,14,15-ти декември от 14 до 16 часа, тя ще направи безплатни отворени ателиета за деца, които имат интерес към този занаят.

 

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button