Водата в Боденското езеро вече е осветена

23-годишният Николай Цонев  извади кръста

По идея на троянката Красимира Минкова Амфанто на Йордановден 06.01.2018 г. /събота/ в гр. Констанц /, енорийския свещеник отец Сергий извърши Богоявленски водосвет, освещаване водите на Боденското езеро и хвърляне на кръст във водата.Участвали са три троянки в този традиционен за България ритуал

Ето какво ни написа  Краси след събитието специално за  сайта „Троян експрес“ и нашия медиен партньор, общинския вестник“Троянски глас“

„Беше най-голямото обединение на българи от немскоговорящи страни!“- възторжено определи събитието жена от присъстващите.

 На Йордановден 06.01.2018 г. в гр. Констанц, Германия енорийския свещеник отец Сергий извърши Богоявленски водосвет. За първи път се осветиха водите на Боденското езеро. Службата започна със закъснение, тъй като преди това свещеникът е бил в Щутгарт за друга служба, откъдето пристигна заедно с голяма група българи.

Над 100 човека се събраха на големия градски плаж на брега на езерото в Констанц. Някои бяха пропътували 200 км , за да присъстват на събитието. Имаше българи, живеещи в Швейцария, Австрия и Германия. Извиха се български хора и се вееше българското знаме. Чуваше се и немска реч, тъй като много случайни минувачи спираха и разпитваха какво правим. Българите се запознаваха, разговаряха, споделяха, смееха се, радваха се, че са заедно и се чувстваха сякаш са в България. Всички заедно, със свещи в ръка, се помолиха за здраве и благоденствие. Общо десет мъже, родом от Русе, Търново, София, Горна Оряховица и др. скочиха в студените езерни води, за да спасяват кръста. Извади го 23-годишния Николай Цонев, живеещ в Щутгарт и родом от гр. Сеново, Русенско. Разпятието се дава на дете- така направи и Николай, който даде кръста на най- малкия сред мъжете-Ивайло Баланов от Горна Оряховица, живеещ в Констанц, който се оказа, че днес освен имен ден, чества и своя 16-ти рожден ден. Най-възрастният сред плувците пък беше 71- годишния Златко Чернев. Всички се обединиха около идеята, че догодина пак ще има водосвет, който да е съпроводен и с народни веселие под звуците на българска музика.

 

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Проверете също
Close
Back to top button