Да знаеш да чакаш, да можеш да чакаш…влак на прелез

Двойни колони от МПС-та   преди прелеза

Читатели се оплакват от доста време, че на прелеза на „Кози Вир“  на републикански път в посока от  и за село Орешак , Ловеч и  Троян, сутрин в най-пиковия час -7.30-8.00 се чака по  10 до 20 мин, някога и по-малко. Различно. А влакът минава по едно и също време. Рядко закъснява. С него може да си свериш часовника.

Чакащите моторните превозни средства , които ще пътуват за Троян

Вчера , 26 февруари понеделник,  при обилен  снеговалеж тръгнахме с колата от къщи по-рано заради лошите атмосферни условия и с оглед да съм на работното си място в 8.00ч. Но влакът не беше минал.  На  възловия  прелез   имаше опашки от моторни превозни средства в  двете посоки и  то доста дълги. Шофьорите бяха изнервени, което е нормално.

Преминавайки през прелеза на Кози вир
Преминавайки през прелеза на Кози вир

За мой късмет влакът взе ,че дойде след 5 мин и бариерата беше вдигната.Т.е точно навреме, както си минава всеки ден в 7.50ч. Тъкмо се бях насочила към прелезопазача да попитам какво се случва. Защо има толкова коли, и скоро ще мине ли ‘огромната“ влакова композиция от Ловеч за Троян?

 

Колоната коли пътуващи в посока Орешак и Ловеч
Колоната коли пътуващи в посока Орешак и Ловеч

Веднага потърсих дежурния ръководител от Национална компания „Железопътна инфраструктура“ Троян  за  да ми каже  по правилник колко време преди  да мине влака се пуска бариерата. Защо сутрин(и не само  тогава) заради преминаването на влак през този прелез и през други  в Троян  пътуващите от и  за работа, училище и др. чакат повече отколкото е необходимо на прелеза.

Презтова време потърсих и нормативни документи .

Според  НАРЕДБА № 4 ОТ 27 МАРТ 1997 Г. ЗА ЖЕЛЕЗОПЪТНИТЕ ПРЕЛЕЗИ

Обн. ДВ. бр.32 от 18 Април 1997г., изм. ДВ. бр.145 от 9 Декември 1998г. е упоменато:

Дежурният прелезопазач е длъжен да  спира движението на ППС през прелеза и спуска бариерите 5 мин. преди преминаването на жп возило; когато времепътуването на най-бързото жп возило от гарата до прелеза е по-малко от 5 мин., дежурният прелезопазач спуска бариерите и след това дава квитанционен номер на дежурния ръководител;

3. Следи разписанието за движение на жп возилата и своевременно да затваря прелеза за пропускането им;

4. Вдига бариерните греди само след като е преминало жп возилото през прелеза;

5. Следи за реда при преминаването през прелеза и да не допуска спирането на ППС между бариерите;

Или казано по друг начин – спускат се при тръгването(или преминаването) на влака, през последната обслужваема гара( има и необслужваеми спирки). В цяла България междугарията не са особено дълги и се смята,че времето за изчакване при спуснати бариери на прелеза е допустимо, с оглед на пълната безопасност на движение. На някои автоматични прелези, дори бариерите не се вдигат веднага след минаването на влака,  защото управлението им е свързано с автоматизираната система за светлинна сигнализация и ръководството на жп-движението.

 

 Според наблюдателни и редовни  водачи на  на МПС това се случва само при   един от  дежурните  прелезопазачи  на Кози Вир в Троян  спуска бариерите прекалено рано. И това води до  голямото чакане.  Разбираемо е да се презастарховаш  да не се случи произшествие, но когато се знае, че влака не закъснява и ще мине навреме, не е нужно да се спускат бариерите  толкова рано. В крайна сметка всеки пътуващ си е разчел времето. А тази прекалена предпазливост води  до опашки от моторни превозни средства и изнервени хора. За съжаление, пак повтарям,    това не се случва само сутрин , но и на обед  и в 16.00 часа

Ако погледнем с очите на прелезопазача.Той  си е прав за себе си. Не желае да има неприятни ситуации.

Но нека  все пак се отрегулира времето на спускане на бариерата.  Също така е необходимо и шофорите на превозните средства да спазват закона за движението по пътищата  при прелези. 

Надяваме, се че Национална компания „Железопътна инфраструктура“ ще вземат мерки да не се получават подобни ситуации. А ние ще се срещнем и с прелезопазачите и отговарящите за прелезите за да чуем и тяхното мнение. Очаквайте в най-скоро време.
 

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button