Двама ученици от НУПИ „Проф. Венко Колев” – Троян с национални награди за поезия

Двама ученици от Националното училище по приложни изкуства „Проф. Венко Колев” Троян   бяха отличени за поезия  за трета поредна година. Това са осмокласниците Сияна Цековска – (за стихотворението „Моменти”) и Георги Петров (за стихотворението „Илюзия”). Децата получиха почетни плакети, грамоти, книги и парични награди. Паричните награди се осигуряват от внучката Райна Панчева и нейния син, който е кръстен на своя именит прадядо. Председател на журито бе професорът по литература в Нов български университет Михаил Неделчев. Той говори за важното място на литературата в обществото и за това, че децата трябва да бъдат упорити и постоянни в своето словесно интелектуално развитие, като не спират да четат и обичат книгите, а родителите и учителите трябва да ги поощряват и подкрепят.

Участниците в конкурса направиха творческа краеведска екскурзия, като посетиха историческия музей в Ботевград, както и костницата в с. Скравена, където се пазят черепите на Ботеви четници, убити в сражение с турците на 3 юни 1876 г. Творческото почитане на паметта на героя поет Стамен Панчев завърши в хотел „Боженишки Урвич” близо до Ботевград, където имаше творческа вечер и литературно четене на децата победители в конкурса, на техните ръководители, както и на поети от местното писателско дружество.

За Георги Петров тази литературна награда е втора през  настоящата учебна година, той неотдавна бе отново отличен в друг национален конкурс „Любовта в нас”, обявен от ЦПЛР – Варна. И двете деца посещават Литературен клуб „Орфей” при Център за подкрепа за личностно развитие („Шошкова къща”). Девизът на клуба е „Литературата е гласът на душата”, този творчески кръжок има вече собствено лого, изработено от дванадесетокласничката от НУПИ Паолина Димова.

Лина Борджиева

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button