Харалан Недев на 90 години

На първият пролетен празник Благовещение, 25 март   един голям родолюбец , един съвременен възрожденец и будител на народната свяст, Харалан Недев, навършва  90 години.

Честит празник, поете!

Бъди здрав, щастлив от това , което правиш. Обичан от  най–близките ти и вечно твоите почитатели.

Пожелавам ти от все сърце дълголетие и да запазиш  и предадеш мъдростта ти на идното поколение!

Да си на 90 не е лесно да обичаш и да се грижиш за толкова много хора, но това точно прави човека значим. С името на Харалан Недев са отраснали няколко поколения български литературни творци, които и до днес го споменават с добра дума – и то не само като поет, прозаист и публицист, а и като човек, колега, приятел. Не знам дали има друг поет от неговия ранг, който през годините да е написал повече стихове. Нещо, което той прави и сега, без да щади времето си. Това е негова характерна и важна черта – не само като човек, а като творец, – показващ цялата същност на неговия поетичен характер, нрав и рефлекс.

И така  той остана верен на себе си и  подари поредната книга „Благодаря“ . В нея той благодари на всички, които са помагали и популяризирали.

Минути преди рождения си ден в страницата на Фейсбук той публикува най-новото си стихотворение

Харалан Недев
ТЪЙ ЩЕ СИ ИДА

Неволно си мисля за дните предишни,
надиплени тука в животеца мой,
за силните светли стремежи възвишни,
за болки безбройни, тревоги излишни,
за пътя изминат под гръм и порой.

Да. Стана зад мене предълга редица,
далече началото нейде се рей
и свети ми малка, но жива искрица
да виждам пред мене житейската жица
по пътя, без края да зная къдей.

Но въпреки всичко ще мина изправен,
тъй както до днеска в живота вървях
по пътя си трънен и доста неравен.
И нищо, че после ще бъда забравен,
доволен съм, дето достойно вървях.

И вече май нищо не искам за мен,
и тъй ще си ида в последния ден.

24.03.2018г.

Честит празник, поете!

Бъди здрав, щастлив от това , което правиш и обичан.От  най–близките ти и вечно твоите почитатели

Ето какво той сподели в навечерието на най-личния си празник

КОГАТО ЧОВЕК НАТРУПА МНОГО ГОДИНИ, ТОЙ ДОБИВА ЖИТЕЙСКИ ОПИТ, ОСЪЗНАВА СТОЙНОСТИТЕ НА ЖИВОТА И ОТВАРЯ СЪЗНАНИЕТО СИ КЪМ НЕТЛЕННИТЕ НЕЩА – СТАВА ПО-МЪДЪР.
БЛАГОДАРЕН СЪМ НА МОЯ ЖИВОТ, КОЙТО НЕ БЕШЕ ЛЕК, НО ЗАТОВА ПЪК ГОРЧИЛКИТЕ, КОИТО СЪМ ИЗПИЛ
МЕ НАПРАВИХА ЗРЯЩ И ПРОСВЕТЛИХА УМА МИ.
ДНЕС ДОСТА НЕЩА МИ СА ЯСНИ, НО И ДОСТА НЕЩА ВСЕ ОЩЕ НЕ МОГА ДА РАЗБЕРА.
МНОГО ПЪТИ СЪМ СЕ ЧУДИЛ, ЗАЩО ХОРАТА СЕ СТРАХУВАТ ОТ СТАРОСТТА И ОТ СМЪРТТА, СЛЕД КАТО И ДВЕТЕ СА НЕИЗБЕЖНИ И НЕОТМЕНИМИ. ВМЕСТО ДА СА БЛАГОДАРНИ, ЧЕ СА ИЗМИНАЛИ ИЗВЕСТНА ЧАСТ ОТ ДАДЕНИЯ ИМ ЖИТЕЙСКИ ПЪТ. ПОЧВАТ ДА СЕ ОПЛАКВАТ, ЧЕ СА ОСТАРЕЛИ, ЧЕ СА БОЛНИ, ЧЕ БОГ Е НЕСПРАВЕДЛИВ КЪМ ТЯХ и т.н. ТОВА Е ЕДНО ОТ НЕЩАТА, КОИТО НЕ РАЗБИРАМ. АЗ СЪЩО СЪМ СТАР – С УВРЕДЕН СЛУХ, С АРИТМИЯ,С ЗАПРАШЕНИ С КВАРЦОВ ПРАХ БЕЛИ ДРОБОВЕ, ВСЛЕДСТВИЕ НА РАБОТАТА МИ В ОЛОВНОЦИНКОВИТЕ И КАМЕНОВЪГЛЕНИ МИНИ, НО НЕ СЕ ОПЛАКВАМ ОТ БОЛКИТЕ, ПРИЕМАМ ГИ КАТО ДАДЕНОСТ И БЕЗ ДА ПИЯ ЛЕКАРСТВА ПРЕДОСТАВЯМ НА ТЯЛОТО СИ ДА МОБИЛИЗИРА СВОИТЕ РЕЗЕРВИ КАТО МУ ПОМАГАМ С НЯКОИ УПРАЖНЕНИЯ ОТ ЙОГА. А СМЪРТТА НА ТЯЛОТО – КОСТЮМА, КОЙТО ВРЕМЕННО МИ Е ДАДЕН, .ЩЕ НАПУСНА БЕЗ ЖАЛ В ОТРЕДЕНИЯ МИ ЗА ТОВА ЧАС. И, ВЯРВАЙТЕ МИ, НАДЯВАМ СЕ ДУХЪТ МИ ДА Е МНОГО ЩАСТЛИВ, ОСВОБОДИЛ СЕ ОТ МАТЕРИАЛНИЯ АД, В КОЙТО Е ДОШЪЛ ЗА ПОРЕДНИЯ ПОПРАВИТЕЛЕН ИЗПИТ И СИГУРЕН СЪМ, ЧЕ ЩЕ НАМЕРИ БЛАЖЕН ОТДИХ ПРЕДИ СЛЕДВАЩОТО СИ ПРЕРАЖДАНЕ.
НО ЗАСЕГА ВСЕ ОЩЕ СЪМ ТУКА И СЕ РАДВАМ НА ВАШЕТО ПРИЯТЕЛСТВО, МИЛИ ПРИЯТЕЛКИ И ПРИЯТЕЛИ, ЗА КОЕТО ВИ ПРЕГРЪЩАМ И ИСКРЕНО ВИ БЛАГОДАРЯ!…
Н Е!
НЕ МИСЛЕТЕ, ЧЕ ТОВА Е ПРОЩАЛНО ПИСМО! ТОВА СА САМО ЧАСТ ОТ МИСЛИТЕ МИ ПРЕДИ РОЖДЕНИЯ МИ ДЕН, КОИТО СПОДЕЛЯМ С ВАС. ТАКА ЧЕ АКО Е РЕКЪЛ БОГ, МОЖЕ ДА НАПРАВЯ СКОК И ПРЕЗ 100-те, МАКАР ЧЕ ТОВА ХИЧ НЕ ГО ЖЕЛАЯ, ЗАЩОТО ЩЕ СЕ ПРЕТОВАРИ И БЕЗ ТОВА ДОСТА НАТОВАРЕНАТА МИ ЖИТЕЙСКА ВЛАКОВА КОМПОЗИЦИЯ,
АЗ ВЯРВАМ В БОГА – ТВОРЕЦА НА ВСЕЛЕНАТА И СЪМ МУ БЛАГОДАРЕН ЗА ВСИЧКО, С КОЕТО МИ Е ПОМАГАЛ И ВОДИЛ ПРЕЗ ЖИТЕЙСКИТЕ ПРЕПЯТСТВИЯ И ЗА ПРОЗРЕНИЯТА, КОИТО СЪМ ПОЛУЧИЛ СРЕД СЪЗДАДЕНАТА ОТ НЕГО УНИКАЛНА ПРИРОДА!
ПОКЛОН

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button