Там, преди 150 лета

По повод 150–годишния юбилей на град Троян с помощта на пътешественици, ученици, учители и ръководството  на  ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ПО МЕХАНОЕЛЕКТРОТЕХНИКА  се върнаха   назад във времето, в историята на града.

 

Това се случи  благодарение на Николай Тонев, Тодор Спасов, Васил Спиров, Никола Спасов, Боряна Райкова, Габриел Димов, Радостин Кисьов, Христин Гатев от ГРУПИТЕ ПО ИНТЕРЕСИ „МЛАД КРАЕВЕД” И „ЕТНОГРАФИЯ” ПО ПРОЕКТ „ТВОЯТ ЧАС” 2017-2018 с ръководители Веска Вачкова и Милена Иванова в училището.

Тодор Спасов, Никола Спасов, Милена Иванова, Боряна Райкова
Тодор Спасов, Никола Спасов, Милена Иванова, Боряна Райкова
Веска Вачкова, Тодор Спасов, Милена Иванова
Веска Вачкова, Тодор Спасов, Милена Иванова

Всички гости  проследиха всички основни етапи от развитието на града ни чрез увлекателните разкази. От  крепостта Состра край с. Ломец тръгнаха водени от първият пътешественик във времето – Николай Тонев. Тодор Спасов ги отведе в околностите  на любимото му село Орешак и попаднаха на Орешашкия камък. Незабелязано  с третият пътешественик Васил Спиров се изкачиха  на хълма Турлата за да видят старото тракийско светилище. На това високо място, огрявано рано от слънчевите лъчи, траките са почитали своите божества с различни ритуали и жертвоприношения. И дойде време на Николай Тонев, който с увлекателния си разказ за Възрожденски Троян гостите за миг да попаднат на занаятчийската чаршия по това време в центъра на града. Васко слизайки от Турлата  спря да почине до внушителната сграда на Жълтото училище и в  близост до него, по-старото Взаимно училище. И спомените се появиха като филмова лента, които той  разказа на слушателите.

Всички пътешественици се събраха на мегдана на стария Троян, където е и читалището-тогавашния обединителен център. Там се бяха събрали  жители на града облечени в традиционните за този край  носии . Младите етнографи Никола Спасов и Борислава Райкова описаха какво е характерно  за носиите в нашия край. И дойде време Христин Гатев с вълшебната пръчица да отведе присъстващите в XXвек, когато вече Троян се слави с развитото занаятчийство.  12-класникът говори  за една от решителните стъпки в напредъка на Троян, а именно – неговата електрификация. Не пропусна да спомене и факта, че през 1912г. той става третият електрифициран град в страната, след София и Пловдив. Габриел Димов продължи разказа на Христин като описа етапа на бурното индустриално развитие на Троян, което  започва през втората половина на ХХ век. В нашето съвремие ни върна Радостин Кисьов , който описа сегашният Троян.

И така завърши чудното  и увлекателно пътешествие из историята на Троян. За всички ученици, които слушаха със затаен дъх разказите на пътешествениците  имаше викторина. За  отговорилите правилно имаше награда.

Там преди 150 лета, там шарен бе света.

Споменът ме връща в дядовата къща, все там в Троян

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button