Петър Лалев бе преизбран за председател на БК“Чавдар“

Петър Лалев отчете дейността на  всички отбори пред общото събрание на БК“Чавдар“Троян. Членовете на клуба изслушаха в резюме за финансовия баланс. Бяха приети и нови  членове в клуба, като някои са родители на деца баскетболисти  Направиха се промени в името и Устава  на клуба.

Стигна се до избиране на нов Управителен съвет.  Цветослав Петров и Радослав Столаров подадоха своите оставки в ръководния орган на клуба. Реши се управителния съвет да е от 5 човека. Предложенията бяха гласувани. Петър Лалев, Герман Гачевски,  Димитър Пиронков отново заслужиха доверието.  Владимир Босев  и  Емил Цонковски са новите членове  в Управителния съвет. След събранието петимата избраха за  председател отново  Петър Лалев

От възникването на баскетболната игра в света са изминали над 120 години.
В България тя прониква през 1919 г. и за кратко време става един от най – разпространените спортове в страната. В град Троян, по мнението на някои граждани, е имало наченки на баскетболната игра още през 40-те години на XX – ти век. Баскетболен клуб „Чавдар” Троян е създаден през 1954 г. Тази дата се приема за начало на организираното практикуване на този спорт в града.
Първи деятели на клуба са д-р Стоян Кожухаров, Иван Христов, Иван Милиджийски, Стефан Вълов и др. От 1955 г. мъжкият отбор участва последователно в „Б” РБГ – мъже и втора „А” група до 1986 г., постигайки призови класирания от второ до шесто място. Известни треньори в клуба през този период са Иван Христов, Иван Милиджийски, Стефан Генков и Георги Шейтанов.
В мъжкия отбор на клуба са участвали и двама национални състезатели: Климент Каменаров и Койо Коев. От 1990 г. до 1993 г. под ръководството на президента Милко Вачев, БК „Чавдар“ Троян възстановява участието си в „А” РБГ-мъже.
От 2009 г. отново има мъжки отбор в „А” РБГ-мъже, който се съзтезава и в момента, с треньори Радослав Столаров, Павел Игнатовски, Петър Петров, Димитър Титов и Лъчезар Диков. Баскетболен клуб „Чавдар“ Троян е регистриран като сдружение с нестопанска цел и се управлява от седемчленен Управителен съвет с председател Петър Лалев. През сезони 2013-2014 мъжкия отбор на клуба завърши на второ място, а през 2014-2015 г. и 2015-2016 години на трето в крайното класиране на първенството на А група. През 2014 и 2016 години се класира на второ място на турнира за Купата на Българска федерация баскетбол.
Паралелно с мъжкия отбор се развива и Детско-юношеска школа, която през годините е показва завидни резултати и успехи. В школата има пет възрастови групи момчета, общо 125 деца, с тенденция за увеличаване през следващата година. В Детско – юношеската школа към баскетболен клуб „Чавдар“ Троян е утвърден е седмичен график за провеждане на тренировки на всички възрастови групи подрастващи. В школата на клуба работи екип от висококвалифицирани треньори с доказана успеваемост и нестихващ ентусиазъм, с утвърдена методика на обучение, съобразена с възрастта и физически възможности на децата. Включването на по-широк обхват от деца е възможност за специалистите да направят необходимата селекция и открият деца с изразени индивидуални качества и интерес към баскетбола.
В резултат на усърдната работа, прилагане на по-съвременни методи на тренировка, ежедневно полагания труд и желанието на децата за изява, са постигнати призови места на междуобласни първенства в зона „Мизия”. През 2013 г. отбора на момчета 14 г. с треньори Радослав Столаров и Лъчезар Диков, преодолява етапа на зонален турнир в гр. Пазарджик и се класира на финалите на републиканско първенство в зала Универсиада в гр. София, където зае призовото шесто място. През 2016 г. отбора на момчета 12 г. с треньори Павел Игнатовски и Лъчезар Диков участва на финалите на републиканско първенство в гр.Ботевград.
Благодарение на добри инициативи и практики на партньорството между училищата в града и БК „Чавдар” Троян, в последните няколко години се наблюдават и силни училищни отбори, които достойно могат да представят своето училище и град на различни ученически първенства в страната.
С оглед на това, че Троян е малък град, който мери сили с големи областни градове и с оглед на настоящите условия за спорт и тренировъчен процес, децата на община Троян и мъжкият баскетболен клуб се представят на едно високо и заслужаващо адмирации ниво.

 

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button