СРЕЩА С НЕОБИКНОВЕНИЯ ОБИКНОВЕН ЧОВЕК АКАД.ПРОФ. Д-Р ВЕСЕЛИН БОРИСОВ

 

НЯКОГА ИМАХ МЕЧТА ЗА ЧАСОВНИК.СЕГА ИМАМ ЧАСОВНИК, НО НЯМАМ МЕЧТА

Валери Петров

д-р Цветомила Дудевска

Медици, културни дейци и общественици дойдоха в  Информационно-културен център в понеделник вечерта. Причината за големия интерес бе срещата с уважавания медик и творец Веселин Борисов. Тереза Георгиева- експерт в центъра откри творческата вечер, а представянето на проф. Борисов направи д-р Цветомила Дудевска-управител на Специализирана болница за активно лечение на белодробни болести – Троян

Елена Вълчева поздравява Д-р Веселин Борисов

Веселин Борисов е доктор на медицинските науки, професор по социална медицина и здравен мениджмънт. Носител на почетното звание „Академик” на Българската академия на науките и изкуствата и водещ преподавател във Факултета по обществено здраве – София. Президент е на Балканската асоциация по философия и история на медицината и председател на борда на болница „Света Петка” – Видин. Научен ръководител е на 16 докторанти. Въвежда в България университетското обучение по Здравен мениджмънт и здравна политология. Основател и главен редактор на списанията „Здравна политика и мениджмънт” и „Медицински меридиани”. Почетен лектор на Университета в Лийдс, Великобритания. Носител на академичната награда „Панацея”. Почетен гражданин на град Белоградчик. Автор е на много научни статии, експертни анализи и на 42 книги, от които 36 в областта на социалната медицина и стратегически здравен мениджмънт и 6 с поезия и есета. След седемте му издадени досега художествени книги, последните две се определят като квинт-есенцията на творческите му вълнения, философски прозрения и житейски обобщения, резултат от съчетанието на неспокойна гражданска съвест, висока начетеност, безспорен интелект и нестандартна мисъл. Извън науката негови хобита са поезия, джаз, импресии, фотография.

Медикът прикова вниманието на гостите със специално направени импресии за Троян. 76 слайда за най-троянците от троянци беше подготвил професора. Разказа през неговата призма за д-р Шипковенски, проф. д-р Мондешки, проф.Ангел Балевски, Иван Хаджийски, белишчанина Христо Радевски, ки др.

Част от филма

Той предложи  на аудиторията един филм от архивите на БНТ за разговори между Ванга и д-р Шипковенски и дискусиите  между професорите  за „извънземните“дарби на врачката. Там тя му казва: Докторе , твоето лекуване е най-много с устата“

Елена Вълчева от община Троян поздрави проф. Борисов  от името на кмета на Община Троян  Донка Михайлова. В знак на уважение към троянци и управата той дари импресиите и филма на общината.

Д-р Цветомила Дудевска също изрази благодарността към  професора  и изказа възхищението си от тази среща.

Д-р Бамбов получава автограф от професора

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button