Tроян почете Деня на Ботев

Днес в Троян, 02.06.2018,  на паметника на Димитър Икономов – Димитриката се бяха събрали жители и гости на  града да почетат Денят на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на Бългaрия.

Тотка Станчева припомни историята на живота му, която разказва, че той е роден в Троян през 1839 г.  Участва във Втора българска легия. Член е на Ботевата чета, негова била идеята за превземането на парахода „Радецки“. Посрещнал е Освобождението заточен на остров, с доживотна присъда.

След 1878 г. включва активно в обществения живот, става депутат, околийски началник, участва в административното управление на Троян.

На честването присъстваха    народният представител  д-р Валентина Александрова, ръководството на общината , общински съветници, , граждани и гости на града.

Венци и цветя в знак на признателност към неговото дело и към всички герои, дали живота си за свободата на България бяха поднесени от Общината, партии и Музеят на занаятите

Точно в 12 часа завиха сирените. Всички присъстващи и минувачи  сведоха глави в знак на почит към героите.

Денят на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България се чества ежегодно в България в деня на смъртта на Христо Ботев (2 юни 1876 г.)

Празникът официално се нарича:

  • Ден на Ботев и на загиналите в борбата против турското робство, капитализма и фашизма и в Отечествената война – от 1953 до 1988 г.,
  • Ден на Ботев и на загиналите за национално и социално освобождение на България – от 1988 до 1990 г.,
  • Ден на Ботев и на загиналите за свободата на България – от 1991 до 1993 г.,
  • Ден на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България – обявен с решение на Министерския съвет от 31 май 1993 г.

За първи път се отбелязва във Враца и Пловдив през 1884 г

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button