Ретро парад на коли в Троян

Ретро парад на автомобили бе приятната изненада  за Троян Министърът на младежта и спорта Красен  Кралев  на 8 юни даде старт на 4-то международно рали на ретро коли. То се провежда на територията на  Софийска и Ловешка област. Тазгодишното издание на състезанието започна с 10-километров пролог по централните улици на столицата, на който жителите и гостите на града имаха възможността да видят колона от 22 автомобила с историческа ценност. Най-впечатляващите сред тях бяха Mercedes 190D от 1959 г., Mercedes Benz 380sl от 1985 г., Volkswagen Karman Ghia от 1973 г. и направеният в Хасково от студио САЗ – Ягуар.

В Четвъртото международно ретро рали вземат участие 22 екипажа. Те ще изминат обща дистанция от 480 км, разделени в два етапа. Началото на първия етап бе даден в Костинброд  с маршрут Костинброд – с. Зверино – Правец – с. Рибарица – Троян. В събота  22-та  екипажа пристигнаха  на площада в Троян посрещнати от граждани и гости на града. Те дефилираха пред любопитните погледи на присъстващите. Кметицата на Троян бе събрала огромна комисия от граждани , която да определи кой автомобил трябва да заслужи Купата на троянци. След много обикаляне бе взето решение Mercedes Benz 380sl от 1985 г  да стане любимец за троянци. Бе дадена и награда за Volkswagen Karman Ghia от 1973 г с пилот Иван Иванов. Наградените  получиха отлежала троянска сливова в унисон на техните  ретро автомобили.
Организаторите бяха впечатлени от организацията в балканския град. Удостоиха с плакет  Община Троян.

Днес,   неделя от Троян ще стартира надпреварата от втория етап. В него екипажите ще преминат през селата Московец и Микрово и ще финишират отново в Костинброд, където ще се състои официалното награждаване на участниците.

Четвъртото издание на Международното ретро рали се организира от софийския клуб Автотранс Рейсинг Тим, с помощта на Българския Автомобилен Клуб и Община Костинброд.

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button