Светльо Витков: Българската рок сцена все още мърда!

Светльо Витков е харизматичният фронтмен на Хиподил и Светльо & The Legends. След като Община Троян обяви програмата си за Джулай Морнинг на Беклемето от Троян Експрес се свързахме със Светльо за малко повече информация относно предстоящия концерт.

Здравей Светльо, надяваме се те откриваме в добро здраве. Причината поради която те търсим е концертът за Джулай морнинг на Беклемето на 30.06.2018. Тъй като миналогодишния концерт (с група Контрол) беше доста добре приет от феновете, какво могат да очакват почитателите на рок музиката от Светльо & The Legends?

– В момента групата ни е една от най-добрите свирещи на живо банди. 7 човека. Репертоарът ни е над 5 часа включващ наши парчета, на Хиподил и гавъри. Гавър е габровски кавър. Очаквайте забавление! Откровено и предизвикателно.

Светльо & The Legends е доста активна група за българските стандарти, а често на ваши концерти попадат и Wickeda, може ли да очакваме изненади от двете групи?

Нямаме общ проект, но никога не е късно. Може би ще е рано за Беклемето. Ще видим.

Джулай морнинг е един от символите на свободата в България в края на „онези 45 години“, има ли място в съвремието?

Помня джулаите на Созопол. 90 те беше своебразен джулай морнинг всяка една утрин. Хипарията си отиде първа. След нея се понесе и пънка, но съпротивителните ни сили са устойчиви и докато съществуват групи като Контрол, Уикеда, Милена, Докторите и нашата, пънку нема да умре. Свободата като символ е непонятна за част от населението, защото всеки я пришива към собствените нужди, с надеждата за по-хубав живот, а свободата не дава по хубав живот. Тя носи независимост… нещо, което малцина могат да понесат.

Джулай морнинг на брега на морето е част от онази песен на Юрая Хийп, идеята този празник да се пренесе на билото на Балкана е малко екстравагантна – има ли място Джулай Морнинг в Балкана?

Чалгата се пренесе от селата в града, та един джулай ли не може да пренесем от морето в балкана. Морето със своята безкрайност и гладкост дава свобода на взора, но когато свободата дойде и в ума, най-често се тръгва към балкана.

Знаем, че в момента записвате още нови парчета за предстоящ албум, като преди, буквално, няколко дни излезе МайсторАчо, има ли други незаписани неща, които ще влезнат в сет-листа за Беклемето?

Може би “G, парад”,’Терезне”, „Синегарда”… ще видим. Ние не правим сет лист, защото никога не го спазваме. Творческите натури свирят и пеят каквото им душа сака и то на момента. Така че и ние не знаем какво ще изпълним. Шашава работа, но е яко!

Знаем също, че Хиподил е тясно свързан с Тетевен и тук идва сериозният въпрос, нещо като кокошката и яйцето – Троянска или Тетевенска сливова?

Каквото под ръка. Не трябва да се дискриминира хубавата ракия. А в зависимост от употребата, по-лесно е да кажеш: Тетете… отколкото Тро… . ако ме разбирате правилно.

Само преди месец направи един перфектен концерт с Контрол, Ревю, Нова Генерация и Хиподил, а след 15-ина дена ти предстои концерт с Милена, Уикеда и Светльо & The Legends, колко живи са групите от края на 80-те и началото на 90-те днес?

Някои са уморено живи, други безцелно живи, трети инерционно живи, а някои са си просто живи!

Тези дни изригна скандал с поп-фолк певица използвала текст на Вапцаров за меко казано странни цели, колко дълбоко още може да копае чалгата?

Всеки иска да е медийно интересен. Не съм и няма да чуя подобна простотия, защото не искам да й давам живот. За мен не съществува.

Жива ли е българската рок сцена?
– Мърда.

Благодаря за интервюто, желаем успех и ще се видим на Беклемето!

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button