ТЕ ГО НАПРАВИХА!!!ПРЕВЗЕХА ВРЪХ МОН БЛАН ОТКЪМ ИТАЛИЯ

Маршрутът

Четирима смелчаци – балканджии  от Троян превзеха най-високия връх на Европа Мон Блан от към по трудната част, през  Италия.

Върхът

Минко Банчев и Момчил Кинов(спасители), Христо Василев и Илко Илиев– това са те! Троянци!

Сайтът Троян експрес преди няколко дена първи съобщи за предстоящото събитие.

https://troyanexpress.com/2018/07/19/%d1%87%d0%b5%d1%82%d0%b8%d1%80%d0%b8%d0%bc%d0%b0-%d1%82%d1%80%d0%be%d1%8f%d0%bd%d1%86%d0%b8-%d1%89%d0%b5-%d0%b0%d1%82%d0%b0%d0%ba%d1%83%d0%b2%d0%b0%d1%82-%d0%b2%d1%80%d1%8a%d1%85-%d0%bc%d0%be%d0%bd/

Свързахме се с Минко Банчев, който разказа, че първия ден са се  качили до 3017 м, хижа Гонела. В 01.00 часа  поемат към върха. И  в 8.30-9. 00 ч. развяват българския трибагреник.

„Ииии първенеца на Европа ни даде сърцето си:)МОНте бланко❤️❤️❤️❤️❤️ казват в Фейсбук страницата си.“

След обяд вече са в хижата Гонела , а сега почиват в къмпинга. Утре по живо и здраво  тръгват за България

Защо този маршрут е по-труден?

Южната страна (италианската) на Монблан се отличава със своя по-суров, стръмен и труден релеф. Изключително красиви и величествени гледки, огромни отвесни скални стени, ребра и игли съпътстват опитващият се да изкачи Монбан от тази му част.

Тук ледниците са по-стръмни в сравнение с тези от север. Тук е и най-дългият скален път към върха, както и най-трудните алпийски маршрути стигащи до най-високата точка на Алпите. Тук е изобщо най-дългият маршрут в Алпите!

Класическият маршрут от италианската страна (през хижа Гонела), умело се провира измежду тези трудности за да достигне елегантно до връх Монблан по една красива и логична линия, предлагайки незабравими гледки и емоции.

Тук е мястото да разясним, че това е туристически маршрут за всеки планинар (не е нужно да сте алпинист!), който иска да се качи на Монблан.

Този маршрут е достъпен за всички добре подготвени планинари, които имат желание да се качат на вр. Монблан по нов, различен и малко по-дълъг като преходи път.

Това е пътят от юг на клиентите и техните италиански гидове. Един нов, различен и завладяващ път към вр. Монблан.

Очаквайте интервю и видео с алпинистите!

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Проверете също
Close
Back to top button