Братя Зайранови представиха достойно България на конкурса Антонио Вивалди

Даровитите  братя Зайранови,които бяха специални гости на фестивала на боровинката през м.Юли на хижа Амбарица спечелиха първа и втора награда в престижния конкурса Антонио Вивалди във Виена, съобщава сайта Образование.

Заедно със своите колеги Боряна Желева и Виктория Маринова представиха достойно България и българската цигулкова школа и на Гала концерта на музикалното състезание, където изпълниха майсторски едни от най-сложните произведения.

Всички лауреати са студенти от класа на проф. Марио Хосен от Нов Български университет, с разгърната концертна дейност и награди от различни национални и международни конкурси

Александър и Мартин Зайранови и Боряна Желева са варненци и възпитаници на Евгения Паскова и Национално училище по изкуствата „Добри Христов“ Варна

Във варненската фамилия Зайранови, посветена изцяло на красивата музика, бащата Георги Зайранов е помощник-диригент в Представителния духов оркестър на ВМС, майката Веселина Зайранова е виолистка в Оркестъра на Държавна опера Варна, а синовете им –  Мартин и  Александър имат вече славата на цигулари от световно ниво. Братя Зайранови покоряват с виртуозните си изпълнения журитата на всички международни конкурси, в които участват – от България, Италия, Франция, Австрия, Англия, Румъния, Турция до Япония – и неслучайно са определяни като Музикалното чудо на Варна.

Мартин Зайранов е стипендиант на Министерството на културата, на Фондация „Комунитас – 1000 стипендии” и на „Thomastik – Infeld“, Виена. Свири на цигулка, копие на Гуарнери дел Джезу (2007 г.), израбоена от японския лютиер Риц Ивата и предоставена му за ползване от Веско Пантелеев – Ешкенази и Фондация „Америка за България.

Александър Зайранов е стипендиант на Фондация „Комунитас” – 1000 стипендии и на „Thomastik – Infeld“, Виена. Свири на цигулка, изработена от словенския лютиер Вилим Демшар, предоставена му за ползване от проф. д-р Марио Хосен.

Едновременно с многобройните си изяви с прочути оркестри и диригенти, двамата продължават да учат в НУИ „Добри Христов” – Варна и са младши студенти в НБУ при проф. д-р Марио Хосен.

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button