КМЕТЪТ НА ТРОЯН И МИНИСТЪР НАНКОВ В СПОР ЗА РАЗПРЕДЕЛЕНИЕТО НА НАЦИОНАЛНИЯ БЮДЖЕТ

 
Регионалният министър Николай Нанков  изрази  своята гледна точка в официалния си профил във „Фейсбук“ по повод  пресконференция на БСП, на която кметът на Община Троян Донка Михайлова и зам._председател на Националното сдружение на Общините отправи критики към разпределянето на националния бюджет към общините . Последва и отговора на градоначалничката на Троян . Прочетете:

 Николай Нанков  написа:
„Извънредно от Позитано 20! Правителството на ГЕРБ лишава от финансиране общини на БСП. 

Това опитаха да внушат днес на една пресконференция. И, защото имам по-пряк поглед върху общините от моя край, реших да посмятам за община Троян, управлявана от един от най-добрите кметове на БСП. 

И наистина, най-малко съм очаквал точно г-жа Михайлова да запее в хора на манипулаторите. Само за проекти, свързани с МРРБ, през този мандат за община Троян са договорени или изпълнени, или в процес на изпълнение проекти за над 22 000 000 лева.

По националната програма за саниране за 5 блока – 3 107 641 лв., по ОПРР 8 договора на обща стойност 8 467 467,07 лева (читалище, 21 блока, пожарна, сграда на общината), през бюджета на АПИ вход Троян – път II-35 от км 70+911 до км 73+201 – 3 145 677 лв., пътят Добродан – Дълбок дол – път III-402 от км 26+100 до км 30+384 – 707 226 лв., възстановяване на сводов мост /Камен мост/ при км 83+225 на път II-35 349 946 лв., сключен договор за изграждане на мост над р. Бели Осъм – 2 250 000 лв.

А наесен започваме и изхода на Троян, както и останалата част от път III-402, като само за пътя ремонтът възлиза на над 4 млн. лева.

В последните години на Троянския манастир са отпуснати 2 000 000 лева за реконструкция и ремонт. Нима това не допринася за атрактивността на общината?

Вече очаквам да чуя от този формат и лъжа от сорта „АМ Хемус е само за членове на ГЕРБ. Симпатизантите на БСП ще се движат само по горски пътеки на черен кон““.

 Дебата не спря до тук. Донка Михайлова отговори следното:

Уважаеми г-н Министър, винаги съм признавала с благодарност направеното с Ваше лично участие за републиканската пътна мрежа в общината. Резултатите от проекти по ОП „Региони в растеж“ са безспорни. Винаги съм твърдяла, че работим добре с Управляващия орган на ОПРР. Но няма как да премълчим и субективизма при разпределението на средства по целевите трансфери и министерски постановления. Защото ако тези средства се разпределят справедливо, капиталовата субсидия за всички български общини през 2017 г. щеше да се удвои. Утвърждаването на местната власт и на финансовата децентрализация е наша обща отговорност. В Националното сдружение на общините винаги сме казвали, че регионалният министър е нашия министър. Затова очаквам заедно да търсим справедливост в разпределението на трансферите от републиканския бюджет към общините, което е съвсем различна тема от републиканските пътища и оперативната програма.“

 

 

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button