Пет години след троянското изпълнение на „Ясен месец веч изгрява“

Пет години  – годината е 2013, месец август, денят е 20-ти. Две троянски деца, които бяха едва навършили 6 години изпяха Марсилезата на Странджа „Ясен месец веч изгрява“ на „Оборището“ на Илинденско-преображенското въстание-местността „Петрова нива“. Те откриха тържествата посветени на 110-годишнината от избухването му.

Това са Даяна и Християна Банкови. Сега вече са големи деца. Тази есен ще бъдат 5 клас в НУПИ ‘Проф,Венко Колев“Троян.

Това е много скъп спомен за мен. Първо, защото изпълних мечтата на баща ми, Сава Попсавов(първия записал и станал емблема за Странджа песента“Ясен месец веч изгрява“)да продължа неговото дело и да предам част от неговото творчество.

Втория  много важен факт бе, че тази песен бе изпълнена от Нестранджалии. Жителите от Малко търновкия  регион се славят, че за поздрав, за започване на събитията  запяват „Ясен месец“ И чак тогава се случва каквото следва.

Близначките Банкови предизвикаха  бурни дълго нестихващи аплодисменти със своето изпълнение. Малки  Даяна и Хриси бяха осъзнали макар и по-детски текста на песента. И където и да я изпълняваха , хората ставаха на крака и ги аплодираха.

А как се случиха нещата до този незабравим момент?

През месец май 2013 благодарение на секретаря на НЧ“Наука-1870-Троян, Станка Марешка сформирах група  „Фолклорни звънчета“, която бе прикачена по-късно към Фолклорен ансамбъл “Траяна“.

И така събраха се 7-8 деца. Всички на възрастта на близначките. Започнахме летни занимания. Научихме доста песни. Както на баща ми , така и детски народни песни.

След проведен разговор с родителите на Даяна и Християна,  включиха децата в програмата за тържествата на Петрова нива. И на 20 август 2013 гости и странджалии чуха Химна на Странджа от два троянски славея.

Същата година групата участваше и в конкурси. Но най-голямата награда за мен  бе , че Даяна и Християна  направиха студийни записи както на „Ясен месец“, така и на още 3 песни ( „Българе глава дигнали“ и две детски народни песни) със съдействието на Ева и Ива Валентинови, които водят предаването“Рано в неделя“ по програма „Хоризонт“на БНР.  За тогава (мисля, че и досега) за първи път деца от Троян бяха записани в радиото в изпълнение на народни песни.

Участваха в този песенен конкурс“Рано в неделя“. Спечелиха 3-то място при една доста силна конкуренция

Мина година, две , но  понякога събитията не се случват както ние искаме, а както съдбата е отредила. Групата се разпадна. Но всяко зло за добро за казали хората. И тогава взех решение, че ще се занимавам с това , което ми носи морално и положително удовлеторение.
Да, малко ми е мъка, че не изпълних мечтата на баща ми  нацяло. Но аз знам,че той е горе  на небето, не се сърди , а  ме поощрява и помага при всяко мое начинание. Дава ми знак, ако греша.

Този спомен ще остане за мен завинаги.

ГОРДА СЪМ,ЧЕ СЪМ ДЪЩЕРЯ НА СТРАНДЖАНСКИЯ СЛАВЕЙ САВА ПОПСАВОВ!

https://savapopsavov.alle.bg/ – тук може да прочетете за него

Роден е в село Сърмашик, Бургаско (днес Бръшлян). Много популярен става с изпълнението на редица странджански народни песни, но най-голяма слава му донася песента „Ясен месец веч изгрява“ – бунтовният марш на Преображенското въстание. За първи път, песента на „Ясен месец“ е изпълнена по Радио София през 1953 г. именно от него.

Баща му е учителят Жеко Попсавов, а песните научава от майка си Стефка Градева, която знаела близо 500 народни мелодии. Учи в Бургаската мъжка гимназия. За кратко е учител в родния край. През 1947 г. е приет в Музикалната академия в София, със специалност оперно пеене. Въпреки, че пее в състава на Музикалния театър „Стефан Македонски“ в София, в Бургаската опера, връзката му с народните песни не е прекъсната. Участва в редица концерти на сформираната група „Тракийска песен“ при Съюза на тракийските културно-просветни дружества в България.

През 1948 г. Сава Попсавов започва да си сътрудничи с редакция „Народна музика“ при БНР, където записва ярки странджански песни. Сред тях са патриотичната „Българи глава вдигнали“, „Трендафилче, разговорче“ и др.

През 1957 г. Сава Попсавов се завръща в родния край и участва в проявите на бургаския ансамбъл „Атанас Манчев“ при читалище „Пробуда“. Гостува в редица страни в Европа. Получава златен медал в народния събор на Агликина поляна известен като „Прослава на хайдутството“. Редовно пее в местните събори „Странджа пее“ и в тържествата на Петрова нива, свързани с паметта на героите от Преображенската епопея. С богатата си музикална култура, той развива многостранна дейност като методист в музикалната самодейност, като солист в Тракийския фолклорен ансамбъл и групата „Странджанска песен“. Целият си личен архив с всички фолклорни материали, дарява на Държавен архив в Бургас. За кратко време, в началото на 70-те години, Сава Попсавов е учител по пеене в Икономическия техникум в Бургас, където неговите възпитаници предимно момичета, прославят техникума си. На манифестациите изпълняват патриотични песни и стари военни маршове, за победите на българската армия при Караагач и Чонгура!

Петрова нива е местност в Странджа, в землището на село Стоилово.

На 28-30 юни през 1903 година там се провежда конгрес на Одринския революционен окръг на Вътрешната македоно-одринска революционна организация, на който се изработва общият план на въстаническите действия в окръга по време на Илинденско-Преображенското въстание.

В края на 1950-те години е построен паметник, а през 2003 година в чест на 100-годишнината на въстанието е построена църква, наречена „Света Петка“. Има и музей с експонати (снимки, оръжия, документи) от освободителните борби на българите от Тракия и Македония. В паметника са зазидани костите на българския революционер войвода Георги Кондолов

Тържествата на Петрова нива-Странджанското Оборище

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button