Областната епизоотична комисия разпространи информация за Африканската чума по свинете

Областната епизоотична комисия разпространи до всички кметове на общини писмо на Българската агенция по безопасност на храните, изпратено до всички областни управители в страната във връзка с Африканската чума по свинете.Те от своя страна трябва да го разпространят до всички населени места в областта с цел запознаване на населението с опасностите и мерките за предпазване и разпространение на заболяването.

Припомняме, че на 31 август т. г. на територията на област Варна бе констатиран първият за страната случай на заболяването Африканска чума по свинете. Това заболяване е особено опасно и всички видове свине – домашни, диви и свине от източнобалканска порода, са изключително лесно възприемчиви. От него не могат да бъдат засегнати хора, но в резултат на наложителните рестрикции икономическите последици за отрасъла Свиневъдство и месопреработка са значителни.

 

С цел предпазването от разпространение на вируса БАБХ разпространи правила, които стопаните на свине трябва да спазват.

Ето и инструкциите:

Африканската чума по свинете е силно заразно заболяване, което засяга свинете от различни възрасти без значение от пола. За предотвратяване на разпространението на вируса от засегнатите райони е необходимо собствениците на животни да спазват следните правила:

– Домашните свине не трябва да се хранят с отпадъци, включително кухненски,
съдържащи остатъци от свинско месо или месни продукти от свинско месо.

– Термичната преработка на месото унищожава вируса. Прясното месо, добито за
лична консумация, трябва да се преработи термично, заедно с костите, до пълно му
приготвяне (варене, пържене, печене, консервиране в буркани и т.н.).

– От прясното месо, добито за лична консумация, не трябва да се произвеждат сурово-сушени месни продукти (луканки, суджуци, наденици, маринована сланина и др.).

– Вътрешните органи се обработват термично до пълното им приготвяне (варене, пържене, печене) или се заравят на дълбочина, която не позволява изравянето им от животни.

– Сланината трябва да премине термична обработка (варене или стопяване на мазнините до получаване на пръжки и свинска мас)

– Замразеното свинско месо е потенциален източник на разпространение на вируса, поради което не трябва да напуска дома на собственика. Месото може да се консумира в домашни условия, след термична преработка (готвени ястия, печено или варено и др.). Приготвените ястия не трябва да напускат дома. Опаковките (найлонови пликове, кутии и др.), в които е било съхранявано замразеното месо, също са потенциален източник на инфекция, ако бъдат изхвърляни като битов отпадък.

– В случаи на дране на закланите свине, добитите кожи на животните също са източник на зараза и трябва да се заровят на дълбочина, която не позволява изравянето им от други животни или се предават за унищожаване.

– Кръвта, стомашно-чревното съдържание и другите отпадъци, негодни за консумация (нокти, четина, зурли и др.), на мястото където са заклани животните, се заравят на дълбочина, която не позволява отравянето им от други животни или се предават за унищожаване.

    Ако преди клане на свине за лична консумация стопаните забележат симптоми, като загуба на апетит, ускорено и затруднено дишане, секреция от носа и очите, некоординирани движения, кървава диария, видими подкожни кръвоизливи по крайниците и ушите или по време на клане установят кръвооизливи по целия труп, насъбрана кървавя течност в корема и гръдния кош, почернял и разширен далак, малки червени петна от кръвоизливи по бъбреците незабавно да уведомят ветеринарен лекар и да преустановят обработката на трупа. Всички хора, които участват при клането, трябва да предприемат всички хигиенни мерки да не разнесат вируса до домовете си!

Още на 26 юли в Областна администрация със заповед на областния управител Георги Терзийски се проведе заседание на епизоотичната комисия, на която бяха набелязани мерки за ограничаване разпространението на заразни заболявания по животните. Работата по въпроса продължава.

 

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button